Allt om svamp eksem: Orsaker, symptom och behandling

Svamp eksem: En översikt

Svamp eksem, även känt som svampinfektionseksem, är en vanlig hudåkomma som orsakas av svampinfektioner. Svamp eksem kan påverka alla åldrar och kan förekomma var som helst på kroppen, men är vanligast på fuktiga områden som mellan tårna, under brösten eller i ljumskarna.

Orsaker och riskfaktorer för svamp eksem

Svampinfektioner orsakas av olika typer av svampar som trivs i fuktiga och varma miljöer. Vissa människor är mer benägna att drabbas av svamp eksem än andra. Här är några vanliga orsaker och riskfaktorer för svamp eksem:

 • Fuktiga områden på kroppen: Svamp trivs i fuktiga och varma miljöer, så områden som är utsatta för svettning eller inte torkar ordentligt efter duschen är mer benägna att drabbas av svampinfektioner.

 • Nedsatt immunförsvar: Personer med nedsatt immunförsvar, till exempel personer som tar immundämpande mediciner eller har en underliggande sjukdom som påverkar immunförsvaret, löper en högre risk för att drabbas av svamp eksem.

 • Diabetes: Personer med diabetes har en ökad risk för svampinfektioner på grund av högre glukosnivåer i huden som kan gynna tillväxten av svamp.

 • Användning av antibiotika: Antibiotika kan rubba den naturliga bakteriefloran på huden och göra det lättare för svamp att växa och orsaka eksem.

 • Dålig hygien: Otillräcklig hygien och bristande rutiner för att hålla huden ren och torr kan öka risken för svamp eksem.

Behandling av svamp eksem

Behandlingen av svamp eksem beror på svamparten och omfattningen av infektionen. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

 • Lokala svampdödande krämer eller mediciner
 • Muntlig svampdödande medicinering
 • Antiseptiska tvättar eller lösningar för att rengöra det infekterade området
 • Hålla det infekterade området torrt och rent för att förhindra spridning av svampinfektionen

Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och behandlingsplan för att undvika återfall och komplikationer.

Frequently Asked Questions (FAQs)

 1. Vad är skillnaden mellan svamp eksem och vanligt eksem?
  Svamp eksem orsakas av svampinfektioner, medan vanligt eksem är en inflammatorisk hudåkomma som inte är smittsam. Behandlingarna för båda typerna av eksem skiljer sig åt och det är viktigt att få rätt diagnos för korrekt behandling.

 2. Kan jag förebygga svamp eksem?
  Att hålla huden ren och torr, undvika fuktiga områden och använda antiseptiska tvättar kan hjälpa till att förebygga svamp eksem. Det är också viktigt att undvika att dela handdukar eller personliga hygienprodukter med andra för att minska risken för smittspridning.

 3. Hur länge tar det att behandla svamp eksem?
  Behandlingstiden för svamp eksem kan variera beroende på svamparten och omfattningen av infektionen. Det är viktigt att fortsätta behandlingen enligt läkarens rekommendationer även om symtomen förbättras för att förhindra återfall.

 4. Kan svamp eksem sprida sig till andra delar av kroppen?
  Ja, svampinfektioner kan spridas till andra delar av kroppen om de inte behandlas ordentligt. Det är viktigt att undvika att klia eller riva på det infekterade området för att förhindra spridning av svampinfektionen.

 5. Kan jag träna eller bada med svamp eksem?
  Det är bäst att undvika träning eller badning i offentliga pooler eller gym om du har svamp eksem för att minska risken för att sprida infektionen till andra. Om du tränar hemma eller i ett privat utrymme är det viktigt att hålla det infekterade området rent och torrt för att förhindra spridning av svampinfektionen.

 6. Kan jag använda huskurer för att behandla svamp eksem?
  Det finns vissa huskurer som kan hjälpa till att lindra symtomen på svamp eksem, som att använda äppelcidervinäger eller tea tree olja. Det är viktigt att diskutera med din läkare innan du använder någon huskur för att säkerställa att det inte förvärrar tillståndet.

 7. Vad ska jag göra om symtomen på svamp eksem inte förbättras?
  Om symtomen på svamp eksem inte förbättras trots behandling är det viktigt att kontakta din läkare för ytterligare bedömning och eventuell ändring av behandlingsplanen. Det är viktigt att följa upp med din läkare regelbundet för att övervaka förloppet och se till att infektionen behandlas korrekt.

Hur hittar jag mer information om svamp eksem?

Om du vill ha mer information om svamp eksem rekommenderas det att söka på tillförlitliga källor som läkarsajter, hudvårdsexperter och medicinska tidskrifter. Det är viktigt att vara kritisk och verifiera informationen från flera olika källor för att få en så komplett och korrekt bild av ämnet som möjligt. Det kan också vara till hjälp att boka ett besök hos en hudläkare för en professionell bedömning och rådgivning om svamp eksem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *