Behandling och Symptom på Svamp Eksem

Hej där! Har du känt hudirritation eller klåda från en svampinfektion förr? Många har upplevt detta. Svampinfektioner är vanliga och drabbar både ung och gammal. Oavsett var infektionen sitter finns flera behandlingar och viktiga symtom att förstå.

 • Små barn, gravida och äldre har högre risk för svampinfektioner.
 • Svampinfektioner förekommer ofta i alla åldrar.
 • Invaderande svampinfektioner är sällsynta och kopplas till operationer, svåra sjukdomar och svagt skydd från immunförsvaret.
 • Det förekommer två vanliga typer av svamp i hud och naglar: jäst och tråd.
 • Svamp i underlivet är vanligt hos kvinnor.
 • Mjälleksem ses ofta hos både barn och vuxna.
 • Fotsvamp och ljumsksvamp orsakas av trådsvampar.
 • Svamp i hårbotten drabbar mest barn och liknar mjäll.
 • Klåda och irritation indikerar ofta svampinfektion i underlivet.
 • Läkemedel för svampinfektioner finns i former som kräm, gel och schampo.
 • Receptfria produkter behandlar vanliga infektioner.

Viktiga poänger

 • Svampinfektioner kan drabba alla och är förhållandevis vanliga.
 • Bland de vanligaste svamparna finns jäst och trådsvamp.
 • Svampinfektioner ger olika symtom inklusive klåda och irritation.
 • Behandlingsvarianter omfattar receptfritt och andra mediciner beroende på infektionsstället.
 • Att hålla huden ren och torr minskar infektionsrisken.

Om du känner igen dig i symtomen eller helt enkelt är intresserad av behandlingsalternativen, fortsätt läsa. Vi ger dig allt du behöver för att förstå och hantera svamp eksem!

Vad är en svampinfektion?

Svampinfektioner är mycket vanliga hos både barn och vuxna. De tycks gynna små barn, gravida och äldre personer mer. Jästsvamp och trådsvamp är vanliga orsaker till infektioner.

De differerar avsevärt i hur de visar sig på kroppen. En svampinfektions effekt beror starkt på dess plats.

En svampinfektion kan vara ytlig eller djupgående. Ytliga infektioner påverkar oftast huden och slemhinnor. De ger vanligen klåda och sveda.

Invasiva infektioner är mer allvarliga och sällsynta. Dessa kan följa besvär som att immunitetssvikt eller operationer.

Det är notabelt att så pass många svampprodukter orsakar infektioner. Till exempel kan jästsvamp angripa hud och naglar.

Hos små barn är torsk i munnen en gemensam infektion. Husdjur såsom katter och hundar kan sprida ringorm.

Fotsvamp är utbrett och kan överföras i fuktiga miljöer, såsom simhallar. Nagelsvamp är vanlig på tånaglarna och sprids i duschrum.

Svampinfektioner trivs i varma och fuktiga miljöer, såsom hudveck. Infektionen skyldig för Pityriasis versicolor framställer fläckar som fjällas.

Seborroiskt eksem i hårbotten uppstår där jästsvamp trivs. Slemhinneinfektioner kan kännetecknas av rodnad, vit beläggning och klåda.

Svampinfektionstyp Symptom
Ytliga svampinfektioner Klåda och sveda
Invasiva svampinfektioner Ovanliga, kan uppstå vid operationer, allvarliga sjukdomar eller nedsatt immunförsvar
Svampinfektioner orsakade av jästsvamp Symtom varierar beroende på infektionsområde
Svampinfektioner orsakade av trådsvamp Symtom varierar beroende på infektionsområde

Receptfria läkemedel och krämer kan behandla många infektioner. Vid allvarliga fall kan dock receptbelagda mediciner krävas.

Det är viktigt att följa den medicinska rådgivningen. Sök medicinsk vård om symtomen förvärras eller blir besvärliga.

Infektioner orsakade av jästsvamp

Jästsvampar som Candida och Malassezia kan framkalla infektioner i huden, slemhinnor och naglar. Dessa infektioner är vanliga och drabbar människor i alla åldrar. Speciellt små barn, gravida och äldre löper ökad risk för svampinfektioner.

Svampen Candida kan ge upphov till infektioner som svampinfektion i underlivet och torsk. Svampinfektion i underlivet är särskilt frekvent och ger symptom såsom klåda och svidande, för kvinnor även vit flytning. Hos spädbarn kan torsk i munnen visa sig som vita beläggningar och matsvårigheter.

Malassezia orsakar infektioner som mjälleksem och Pityriasis versikolor. Mjälleksem leder till rodnad och fjällning i hårbotten och kroppens andra delar. Pityriasis versikolor, som även går under namnet solfläckar, skapar fläckar med olika färg på huden.

För att behandla jästsvampinfektioner används olika läkemedel, som krämer och schampon, eller till och med kortison. Olika typer av läkemedel är tillgängliga beroende på infektionens plats. Vissa finns utan recept för att hantera svampinfektioner, såsom fotsvamp och nagelsvamp.

Att hålla huden torr och ren minskar risken för svampangrepp. Det är viktigt att undvika fuktiga miljöer och klä sig i luftiga kläder. Om allmäntillståndet försämras drastiskt eller om du får hög feber, rekommenderas det att snarast uppsöka läkarvård.

###

Infektioner orsakade av trådsvamp

Trådsvampar kan leda till flera infektioner i huden och naglarna. Populära former är fotsvamp, ljumsksvamp, ringorm, hårbottensvamp, mockasinsvamp och nagelsvamp. Dessa överförs oftast genom kontakt med smittade ytor eller djur.

Infektionerna märks ofta av klåda, fjällande hud och andra hudrelaterade problem. Vi rekommenderar att du tar kontakt med vården vid misstanke om trådsvamp.

Fotsvamp

Tinea pedis, eller fotsvamp, är en vanlig infektion som trivs i värme och fukt. Symptomen inkluderar klåda, sveda och rodnad, ofta mellan tårna.

Ljumsksvamp

Tinea cruris eller ljumsksvamp påverkar ljumskar och närliggande område. Det visar sig ofta som rodnad, klåda och fjällning. Smärtor och svullnader kan också förekomma. Sjukdomen sprids genom direktkontakt eller via föremål som är kontaminerade.

Ringorm

Ringorm, tinea corporis, är en vanlig trådsvampinfektion i hud. Den påverkar olika kroppsdelar och kännetecknas av ringformade utslag och klåda. Viktigt att notera är att den inte orsakas av en mask.

Hårbottensvamp

Tinea capitis eller hårbottensvamp berör skalpen och hårsäckarna. Den visar sig ofta som klåda, håravfall och kan ibland ge varblåsor. Det överförs främst genom kontakt med en smittad.

Mockasinsvamp

Tinea manuum, eller mockasinsvamp, påverkar handflator och sulas. Vanliga symtom inkluderar torr och fjällande hud, klåda samt rodnad och svullnad.

Nagelsvamp

Onykomykos, eller nagelsvamp, drabbar ofta händer och fötter. Dessa naglar blir tjocka, missfärgade och spröda. Ibland krävs receptbelagda mediciner för behandling.

Behandlingen av trådsvamp varierar beroende på svårighetsgrad och plats. Rådgör alltid med en läkare eller apotekspersonal för korrekt behandling och för att minska smittspridning.

Symptom på svampinfektion

Svampinfektioner manifesterar sig genom en rad olika symptom. Dessa kan skifta beroende på vilken del av kroppen som påverkas. Vanligt förekommande tecken inkluderar klåda, utslag och sveda. Fjällning på huden är också en indikator.

Identifikationen av en svampinfektion kan ibland vara knepig. Det är särskilt svårt att skilja påsvampinfektioner och andra hudsjukdomar. Exempelvis kan klåda och vita, gryniga flytningar i underlivet antyda en svampinfektion.

Sekvensen fortsätter med ett exempel inom orala svampinfektioner. Här kan ökad rodnad bland slemhinnor och vita beläggningar vara tecken på infektion.

För att undvika eller mildra dessa symptom, är det nödvändigt att agera snabbt vid misstänkt infektion. Då är att söka vård den bästa åtgärden.

En snabb och korrekt diagnos är nyckeln till att bekämpa svampinfektioner. Rätt behandling lindrar besvär och förhindrar spridning eller återfall.

Behandling av svampinfektion

Behandlingen för en svampinfektion varierar beroende på plats. Svamp kan orsaka sveda och klåda. För lindriga infektioner kan hygien vara tillräckligt.

För hudspridda infektioner finns receptfria krämer, gel eller schampo. Dessa bekämpar trådsvamp men vid svårare fall krävs recept. Vissa fall kräver receptpliktig medicin.

Om svampen sprider sig invasivt, krävs receptbelagda läkemedel. Dessa intas oralt eller ges intravenöst vid allvarliga tillstånd.

Att fullfölja hela behandlingskuren är viktigt. Sluta inte med medicinerna även om symptomen minskar. Det förhindrar både återfall och fullständig utrotning av svampen.

Läkemedelsform Exempel på receptfria läkemedel
Kräm Canesten, Daktarin, Lamisil
Gel Canesten, Daktarin
Schampo Nizoral, Dandrazol

För råd om svampinfektion, tala med en professionell. En vårdgivare eller farmaceut kan hjälpa och ge råd anpassade efter dina symtom.

Receptfria läkemedel för svampinfektioner

Apoteken erbjuder många receptfria mediciner för svampinfektioner. Dessa produkter lindrar symtom och förbättrar läkningsprocessen. Svamp kan angripa olika delar av kroppen, inklusive fötter, huvud, naglar, ljumskar samt underlivet.

Apotekspersonalen har en gedigen utbildning och kan guida dig rätt. De hjälper dig att välja passande medicin och ger användningstips för bästa effekt. De kan även ge råd om förebyggande åtgärder för att undvika återfall.

Svampinfektion Receptfria läkemedel
Fotsvamp Antifungal kräm eller lotion
Mjälleksem Svampdödande schampo eller lotion
Nagelsvamp Nagellack eller kräm med svampdödande egenskaper
Ljumsksvamp Kräm eller gel med antifungal verkan
Pityriasis versicolor Svampdödande schampo eller kräm
Svampinfektion i underlivet Vaginalkräm eller stolpiller med antifungal verkan

Svampinfektioner är både besvärliga och kan försämra livskvaliteten. Genom att ta hand om dem med receptfria medel når du snabbt lindring. Viktigt är att följa instruktionerna noga och avsluta hela behandlingen för att helt bli av med symptomen.

Förebyggande åtgärder för svampinfektioner

För att undvika svampinfektioner, är det viktigt att känna till förebyggande metoder. Du bör undvika situationer och platser som gynnar svampens tillväxt. Här är några effektiva tips för att minska risken att drabbas av svampinfektioner.

Håll dig torr och undvik fuktiga miljöer

Att hålla huden så torr som möjligt bidrar till att förhindra svampinfektioner. Man bör undvika varma, fuktiga platser. Sådana platser är idealiska för svamp att överleva. Efter ansträngande aktiviteter, se till att torka dig och byt till torra kläder direkt.

Använd luftiga kläder och skor

Luftiga kläder och skor främjar luftcirkulationen kring kroppen. Detta minskar fuktigheten och därmed risken för svamp. Undvik att bära åtsittande kläder. De kan hålla kvar fukt. Välj istället material som andas.

Håll huden ren och torr

En ren och torr hud är mindre mottaglig för svampinfektioner. Tvätta dig regelbundet med skonsam tvål och se till att du torkar dig riktigt. Fokusera på områden som är extra finflika, till exempel mellan tårna och under brösten.

Undvik att dela personliga föremål

Det är viktigt att inte dela personliga saker som handdukar, kläder och skor. Svamp kan lätt spridas genom sådana föremål. Att undvika delning hjälper till att skydda både dig själv och andra från svampinfektioner.

Promenera barfota på torra ytor

Om du väljer att gå barfota på offentliga platser, se till att använda badtofflor. På så sätt undviker du direktkontakt med fuktiga ytor, där svampen kan trivas.

Genom att följa dessa råd kan du minska risken för svampinfektioner. Dina chanser att hålla huden frisk och sund ökar. Men kom ihåg: vid symtom eller frågor, kontakta alltid en läkare.

När ska jag söka vård för en svampinfektion?

Om du är osäker på diagnosen eller om behandling med receptfria medel inte fungerar, bör du konsultera vårdcentralen. Det är kritiskt att söka vård om besvär som klåda och sveda kvarstår. Det samma gäller vid återkommande infektioner.

En läkare är nödvändig för en precis diagnos. De kan föreslå effektiv behandling för att mildra symtom och förebygga framtida infektioner. Det är särskilt viktigt att söka hjälp om ditt immunförsvar är försvagat.

Vanliga indikationer för att söka vård:

 • Osäker på diagnos eller orsak till besvär
 • Inga förbättringar efter behandling med receptfria läkemedel
 • Stora besvär med klåda och sveda
 • Upprepade svampinfektioner som inte försvinner
 • Nedsatt immunförsvar

För de som känner osäkerhet eller lider av stora besvär, är det ovärderligt att snarast söka medicinsk hjälp. Det är nyckeln till att få rätt behandling och tillfällig lindring.

Svampinfektioner hos barn

Små barn är extra utsatta för svampinfektioner. Detta beror på deras omogna immunsystem och känslig hud. Föräldrar bör vara informerade om vanliga typer av svampinfektioner, samt hur man både behandlar och förhindrar dem.

En mycket vanlig infektion, då spädbarn lider av, är torsk. Denna svampinfektion syns som vita beläggningar på tungan och på kindernas insida. Det kan vara obehagligt och göra det svårt att äta för barnet. Behandling sker oftast med apoteksvaror eller salvor som smörjs på de infekterade områdena.

Blöjeksem är ett annat problem hos småbarn. Det orsakas ofta av fukt och irritation från blöjan. Blöjeksem behandlas med krämer som innehåller medel mot svamp. Det är viktigt att byta blöja ofta och se till att huden förblir torr.

Några ytterligare infektioner inkluderar ringorm och skorv. Ringorm leder till kliande, röda ringformade utslag. Skorv visar sig genom gulbruna fjäll i håret.

Mjälleksem påverkar hårbotten och kan sitta på ansiktet också. Fotsvamp och nagelsvamp ger klåda, fjällning och missfärgningar. Dessa problem är vanliga hos barn.

Infektionernas behandling beror på plats och allvarlighetsgrad. Vanligtvis används receptfria läkemedel och krämer för att lindra och bota. Noggrann uppföljning och avslutning av behandlingen är viktig för att fullt åstadkomma läkning.

För att minska riskerna för svampinfektioner gäller det att hålla barnets hud torr och ren. Blöja byts ofta och enbart mild tvål används vid bad. Luftiga och rena kläder är också viktiga. Delning av handdukar och kläder med andra barn ska undvikas för att minska riskerna för smitta.

Förekomst av svampinfektioner hos barn

Barn drabbas oftare än vuxna av svampinfektioner. Speciellt barn med nedsatt immunförsvar, under antibiotikabehandling eller som har diabetes löper större risk. Att vara observant på symtom och vid behov söka läkarhjälp vid ihållande eller mycket svåra infektioner är viktigt.

Så här kan du skydda ditt barn från svampinfektioner

För att skydda ditt barn från svampinfektioner finns många förebyggande åtgärder:

 • Håll din bebis ren och torr genom att byta blöja regelbundet och använda en mild tvål vid tvättning.
 • Använd andningsbara kläder och undvik att överdrivet klä i flera lager.
 • Tvätt och torka noggrant efter bad eller poolaktiviteter.
 • Undvik att dela personliga föremål som handdukar och kläder med andra barn för att förhindra smittspridning.
 • Rengör och desinficera leksaker och föremål som barnet använder regelbundet.
 • Konsultera med en läkare om svampinfektionssymptom uppträder. Professionell rådgivning leder till korrekt diagnos och behandling.

Genom att ha grundläggande kunskap om och agera preventivt mot svampinfektioner hos barn, kan du göra stor skillnad för ditt barns hälsa. Det kan minska risken för besvär och sjukdom och göra vardagen tryggare.

Fotsvamp och nagelsvamp

Fotsvamp och nagelsvamp är några av de vanligaste svampinfektionerna. De orsakas av en typ av trådsvamp. Infektionerna kan drabba både barn och vuxna. Smitta sker oftast genom direktkontakt med en infekterad person eller från fuktiga ytor som badrumsgolv.

Varma och fuktiga platser är en perfekt miljö för fotsvamp. Särskilt trånga och täta skor kan vara boos för den. Genom att bära badtofflor i gym och vid pooler minskar du risken för att bli smittad.

Det är en god idé att hålla fötterna rena och torra. Använd absorberande sockar och byt skor regelbundet för att förebygga fotsvamp.

Nagelsvamp kan också smitta från fuktiga ytor och trånga skor. Ett av symptomen är tjocka och missfärgade naglar samt förtjockad hud runt naglarna. Receptfria läkemedel finns att köpa på apotek för att behandla både fotsvamp och nagelsvamp.

De vanligaste behandlingsmetoderna innehåller antifungala ämnen. Dessa verkar direkt mot svampen. Om fotsvampen eller nagelsvampen inte förbättras med receptfria medel, eller om infektionen är allvarlig, bör du söka vårdcentralen. Där kan du få råd och eventuell receptbelagd behandling.

Andra svampinfektioner i huden

Svampinfektioner kan dyka upp på många hudytor och orsaka olika problem. Jästsvampar, till exempel Candida, är inte de enda förövarna. Många svamparter kan leda till diverse hudåkommor. Här följer några exempel.

Svamp i hudveck

I hudveck som ljumske, armhåla eller under bysten kan svampinfektioner uppstå. Symptomen inkluderar klåda, rodnad och fjällning. Jästsvampar, speciellt Candida, är vanliga orsaker.

Även om man kan använda receptfria krämer för att behandla detta, behövs ibland starkare mediciner.

Ringorm

En trådsvamp orsakar ringorm, som är smittsam. Utslagen är oftast ringformade, röda och fjällande. Det påverkar ofta hårbotten, ljumskar och fötter.

Behandling sker vanligen med receptfria läkemedel, så som krämer och schampon.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor drabbar områden som axlar och bröst med fläckar i olika nyanser. Det orsakas av jästsvampen Malassezia. Symptomen inkluderar kliande fläckar som fjällar.

Receptfria svampmedel, som krämer eller schampon, fungerar ofta för behandling.

Mjälleksem

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem, kan drabba hårbotten och andra hårklädda områden. Det orsakas av en jästsvamp. Vanliga symtom är klåda och fjällning.

Den kan behandlas med receptfria krämer. I vissa fall krävs dock starkare medicinering.

Svampinfektioner har många varierande symtom och kan påverka huden på flera sätt. Det är viktigt att känna igen tecken och söka vård vid misstanke om infektion. Vissa fall kan lösas med receptfria preparat, medan andra kräver receptbelagd medicinering för att få bukt med besvären.

Svampinfektioner i slemhinnor

Svampinfektioner kan drabba slemhinnor som underlivet och munnen. De orsakar obehag som rodnad, klåda och vita beläggningar. Kvinnor drabbas oftast i underlivet med vit, grynig flytning och sveda. I munnen visas det genom rodnad och sprickor i mungiporna.

Dessa infektioner kan vara smärtsamma och hindra det dagliga livet. För att minska besvären används lokala krämer eller geléer. Sådana mediciner är avsedda för just slemhinnesvamp. Dessutom är det viktigt att hålla hygienen hög. Undvik att dela handdukar och kissa efter samlag för att undvika återinfektion.

Om du inte blir bättre eller är osäker på din diagnos, sök läkare. En vårdgivare kan ge råd och ordna rätt behandling för dina behov.

Besvär som kan likna svampinfektion

Ibland liknar symptomen på hudsjukdomar de vid svampinfektioner. Det är viktigt att känna till andra möjliga orsaker, inklusive torr hud, eksem eller psoriasis. Dessa tillstånd presenterar liknande tecken men kräver olika typer av behandling jämfört med svampinfektioner.

Torr hud är mycket vanligt och kan leda till klåda, rodnad och fjällning. Dessa symptom kan förväxlas med vissa svampinfektioner. Regelbunden återfuktning och användning av mjukgörare kan vara effektivt för att lindra dessa symtom.

Eksem, en kronisk inflammatorisk sjukdom, påverkar huden och orsakar klåda, rodnad, utslag och fjällning. Det kan tyckas likna svampinfektioner men kräver annan behandling. För att mildra eksem kan man använda milda kortikosteroidkrämer och återfuktande lotioner.

Psoriasis, å andra sidan, är en autoimmun sjukdom som påverkar hudens cellförnyelse. Det resulterar i röda, fjällande fläckar på huden, vilka kan likna svampinfektioner. Behandlingsmetoderna skiljer sig dock. För att hantera psoriasis används läkemedel, fototerapi och ibland lokal behandling.

Förtvivla inte om diagnosen är oviss eller om symptomen kvarstår trots behandling för svampinfektioner. Att från läkarhåll få rätt diagnos och en passande behandling kan göra stor skillnad. En specialist inom hudsjukdomar kan ge den vägledning du behöver.

Källa: https://www.kry.se/fakta/infektioner/svampinfektioner/

Slutsats

Sammanfattningsvis är svampinfektioner vanliga och kan orsaka olika besvär i kroppen. Det är viktigt att känna till symtomen och behandlingsalternativen för att kunna söka vård och få rätt behandling vid behov. Genom att använda receptfria läkemedel och följa lämpliga hygienrutiner kan många ytliga infektioner behandlas framgångsrikt. För mer allvarliga eller invasiva svampinfektioner kan receptbelagda läkemedel behövas.

För att minska risken för att få svampinfektioner är det också viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Håll huden ren och torr, undvik varma och fuktiga miljöer, använd luftiga kläder och skor, och se till att hålla dig torr. Genom att följa dessa riktlinjer kan du minska risken för att få svampinfektioner i framtiden.

Kunskap om svampinfektioner, deras behandling och förebyggande åtgärder är avgörande. Det hjälper till att hantera och undvika infektioner effektivt. Med rätt vård och åtgärder kan dessa infektioner hanteras och undvikas så mycket som möjligt.

FAQ

Vad är en svampinfektion?

En svampinfektion är ett tillstånd som påverkar huden, naglar och slemhinnor. Olika svampar kan orsaka detta. Denna infektion kan vara både ytlig och djup och uttrycker sig ofta med klåda, rodnad och sveda.

Vilka infektioner orsakas av jästsvamp?

Jästsvampar som Candida och Malassezia kan orsaka flertal infektioner. Dessa inkluderar t.ex. svampinfektion i underlivet, torsk och mjälleksem. Symtom kan variera beroende på var infektionen är lokaliserad.

Vilka infektioner orsakas av trådsvamp?

Trådsvampar leder ofta till fotsvamp, ljumsksvamp och ringorm. Andra vanliga former inkluderar hårbottensvamp och nagelsvamp.

Vilka är symptomen på en svampinfektion?

Symptomen inkluderar röda utslag, klåda och sveda. Svårt att särskilja från andra hudsjukdomar. I underlivet kan det exempelvis ge vita, gryniga flytningar.

Hur behandlas en svampinfektion?

Behandling varierar beroende på infektionstyp och plats. Vid ytliga kan renlighet och torrhet räcka. Receptfria krämer och geler fungerar också. För svårare fall behövs ofta receptbelagda medel.

Vilka receptfria läkemedel finns för behandling av svampinfektioner?

Apoteket erbjuder flertalet receptfria alternativ. Dessa inkluderar medel mot fotsvamp, ljumsksvamp och nagelsvamp. Även för svamp i underlivet.

Vilka förebyggande åtgärder kan jag ta för att undvika svampinfektioner?

Undvik fuktiga ställen och se till att huden hålls torr. Luftiga kläder och skor är en fördel. Att hålla sig torr minskar risken för infektioner betydligt.

När ska jag söka vård för en svampinfektion?

Sök vård om ovisshet kring symtomen. Om behandling inte fungerar. Eller vid kraftig klåda och sveda. Även vid återkommande infektioner.

Vilka svampinfektioner är vanliga hos barn?

Barn är mer utsatta för svampinfektioner. Exempel inkluderar torsk och blöjeksem, ringorm och fotsvamp. Även mjälleksem och nagelsvamp förekommer oftare.

Hur kan jag förebygga fotsvamp och nagelsvamp?

Använd badtofflor och undvik täta skor för att minimera smittrisk. Receptfria alternativ för behandling finns på apoteket.

Vilka andra svampinfektioner kan uppstå i huden?

Svamp i hudveck bidrar till klåda, t.ex. i ljumsken. Ringorm och pityriasis versicolor är vanliga. Mjälleksem, en form av eksem, drabbar både barn och vuxna ofta.

Hur påverkar svampinfektioner slemhinnor?

Svampinfektioner i underliv och mun ger symtom som rodnad och klåda. I underlivet vita flytningar. I munnen, sveda och sprickor.

Vilka besvär kan likna en svampinfektion?

Torr hud, eksem eller psoriasis kan utklä sig som svamp. Viktigt att söka vård vid tvekan om diagnos eller ingen förbättring av symtom.

Vad kan jag dra för slutsats om svampinfektioner?

Svampinfektioner är vanliga och ger olika typer av besvär. Viktigt att känna igen symtomen och veta hur de behandlas. Genom god hygien kan man undvika dem i hög grad.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *