Eksem hos små barn: Symtom och Behandling

Att se ens älskade barn lida av atopiskt eksem kan vara hjärtskärande. Jag vet detta av egen erfarenhet. Min yngsta dotter fick diagnosen i tidig ålder. Att hantera hennes symtom och hitta rätt behandling var en utmaning. Cirka 20-30% av Sveriges barn lider av atopiskt eksem.

Atopiskt eksem drabbar mest små barn. Symptomen är vanligare och starkare i unga år. Det känns som en kamp mot klockan. Mer än hälften blir fria från symtom som tonåringar. Eksemet kan dock återvända senare i livet, ibland som handeksem.

Torr hud är vanligt vid atopiskt eksem. Det ökar barnets obehag. Klåda är ett uttalat symptom. Det kan vara mycket starkt, vilket påverkar sömn och välbefinnande. Klådan är överväldigande för både barnet och föräldrarna.

Trots svårigheterna finns hopp och hjälp. Behandlingar finns som lindrar symptom och obehag för barnet. Kortisonkrämer och mjukgörande krämer används för att skydda huden. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp. Råd från barnläkare och BVC är värdefulla.

I nästa artikel kommer vi att gå djupare in på de vanligaste symptomen, orsakerna och behandlingar för eksem hos små barn. Att förstå och hantera tillståndet kan ge lindring och hopp till familjen.

Viktiga slutsatser:

 • Cirka 20-30% av alla barn i Sverige lider av atopiskt eksem.
 • Mer än hälften av barnen blir symtomfria i tonåren.
 • Atopiskt eksem är vanligast hos små barn och symtomen förekommer mer sällan ju äldre barnen blir.
 • Generellt torr hud är vanligt hos personer med atopiskt eksem.
 • Barn med atopiskt eksem har ofta samsjuklighet med astma, födoämnesallergi eller pollenallergi.
 • Behandling av atopiskt eksem innefattar användning av kortisonkrämer i kombination med mjukgörande kräm.

Att vara medveten om de vanligaste symptomen och kunna första- och andrahandsbehandlingarna är viktigt. Viktigt är också att förstå förebyggande åtgärder. Du är inte ensam. Det finns stöd och hjälp att få.

Klicka här för att lära dig mer om atopiskt eksem hos barn.

Orsaker till eksem hos små barn

Eksem hos små barn kan ha olika orsaker, inklusive ärftlighet, torr hud och miljöfaktorer. Om ett barn har en familjehistorik av atopiska sjukdomar ökar risken för att de själv ska utveckla eksem. Denna sjukdom, och dess genetiska grund, är väl dokumenterad i olika studier.

Dessutom kan torr hud orsaka eksem hos småbarn. När huden torkar ut förlorar den sin skyddsbarriär, vilket leder till irritation och klåda. Detta kan vara en inkörsport för eksem. Att använda mjukgörande krämer regelbundet kan hjälpa till att förhindra detta.

Miljön spelar också en viktig roll i eksems utveckling. Exponering för vissa allergener och irriterande ämnen kan vara skadligt. Material som nickel, chrome och starka rengöringsmedel kan framkalla en specifik typ av eksem, kontaktdermatit.

Det är nödvändigt att förstå orsakerna till eksem för att effektivt kunna förebygga och behandla det hos små barn.

Symtom på eksem hos små barn

Eksem hos små barn ger varierande symtom, inkluderat:

 • Torr hud: Huden kan kännas torr och fuktfattig.
 • Kliande utslag: Det brukar finnas och kan vara obehagligt.
 • Rodnad: Eksemområdet blir ofta rött.
 • Hudfjällning: Utslagen kan se fjälliga ut.

Utslagen varierar i utseende och karaktär. De kan vara rosa eller röda fläckar, knottriga eller vätskefyllda. Klådan är ofta intensiv och kan störa sömnen, vilket skapar irritation.

I svåra fall kan klåda distrahera barnet så mycket att det river och gråter.

Är symtomen kända, är det viktigt att söka en läkares råd. En noggrann diagnos och rätt behandling är viktig.

Behandling av symtom

Kortisonkräm kan användas för kliande utslag. Den appliceras 1-2 gånger dagligen i 1-3 veckor. Kortison finns i olika styrkor och ska användas enligt läkares råd.

Mjukgörande krämer hjälper mot torr hud. De återfuktar huden och minskar obehag. Regelbunden vård för torr hud förbättrar symptomen.

Vid svåra fall av eksem kan peroral antibiotika behövas. Det kan tas tillsammans med kortisonkräm för bättre effekt.

Kortisonkräm styrka Beskrivning
Svag Används för spädbarn och känsligare hudområden.
Medelstark För milda till måttliga eksem.
Stark Passande vid svår eksem som inte svarar på mildare krämer.
Extrastark Används för mycket svåra fall.

Att följa läkarens behandlingsråd är vitalt för att hantera eksem hos barn.

Plats för eksem hos små barn

Eksem hos små barn kan synas på olika delar av kroppen. Det beror på barnets ålder och utveckling. Att veta var eksemutslagen är viktigt för god behandling. Särskilt hos spädbarn syns utslagen ofta i ansiktet. De kan vara på kinderna, pannan, och kring munnen. Ibland går de även över till halsen och bålen, eller syns på armar och ben. Utslagen är vanligtvis röda, kliande, och ibland fyllda med vätska. Detta kan göra barnet obehagligt berört.

När barnen är över två år åker eksemutslagen ofta till böjveck. Det inkluderar ställen som knäna och armhålorna. De kan också vara på händer, fötter, skinkorna och insidan av låren. Utslagen kliar och obehaget stiger. Det är nödvändigt att vara uppmärksam på utslagen. Rätt behandling kan lindra symtom och skynda på läkningsprocessen.

Att veta vart på kroppen utslagen är, hjälper till med diagnos och behandling. Genom att lokalisera dem kan vårdgivare anpassa terapier. Detta kan minska klådan, dämpa inflammation, och förbättra hudens hälsa. Det är även väsentligt att regelbundet följa upp utvecklingen av utslagen. På så sätt kan man förvissa sig om att behandlingen verkligen fungerar och förebygga fyra för barnet.

Behandling av eksem hos små barn

För att lindra eksem hos små barn används olika metoder och produkter. Målet är att förbättra hudens hälsa och minska symtomen. Här är några vanliga sätt att behandla eksem:

Mjukgörande kräm

Regelbunden användning av mjukgörande kräm är centralt. Dessa krämer fuktar huden och förhindrar uttorkning som kan orsaka eksem. Applicera krämen efter bad för att bevara fukt i huden. Det minskar risken för eksemutbrott.

Kortisonkräm

Kortisonkrämer är effektiva mot svår klåda och inflammation. De används för att minska klåda och inflammation. Följ alltid läkarens råd och nedtrappningsplan.

Kompletterande behandlingar

Vid svåra fall kan ytterligare behandlingar behövas. Calcineurinhämmare, t.ex., kan användas för att kontrollera inflammation vid svårt och kroniskt eksem. De kan vara ett alternativ om vanlig behandling inte fungerar.

Antibiotika

Om utslagen verkar vara infekterade kan en sekundärinfektion vara närvarande. Läkaren kan skriva ut antibiotika. Detta är viktigt för att förhindra infektionens spridning.

Varje barns eksem är unikt och behandlingen behöver justeras. Genom att samarbeta med läkare kan man hitta vad som fungerar bäst för sitt barn. Att följa råd och rekommendationer är nyckeln till att lindra dess besvär.

Förebyggande åtgärder för eksem hos små barn

För att motverka eksem hos barn finns effektiva förebyggande åtgärder. Det är viktigt att vara informerad om dem. Nedan följer några grundläggande tips.

Undvika allergener

Att undvika allergener är en nyckel till att förhindra eksem hos barn. Många saker, som vissa livsmedel eller pollen, kan framkalla reaktioner. Genom att känna till barnets allergier och exkludera utlösande faktorer, kan man undvika eksemutsättning.

Skötsel av torr hud

Att se till att huden är återfuktad är en annan viktig åtgärd. Denna praxis bidrar till att minska risken för eksem. Mjukgörande krämer hjälper till att bibehålla hudens fuktighet.

Undvika överdrivet badande

Både regelbundet badande och att inte bada för mycket är avgörande. För ofta bad kan leda till uttorkning och eksem. Att ha rätt vattentemperatur och använda milda tvålar är klokt för att bevara hudbarriären intakt.

Det är av största vikt att ta förebyggande åtgärder för att skydda barn från eksem. Det innefattar att undvika allergener och irriterande ämnen, daglig hudvård och reglerat badande. Med dessa enkla steg minskar man risken för eksem.

När ska man söka vård för eksem hos små barn?

Det är av stor vikt att vara observant på tecken när eksem bör tas på allvar hos små barn. Återkommande utbrott eller förändrade utslag kan indikera behov av medicinsk hjälp. En doktor kan erbjuda korrekt diagnos och behandling för att mildra barnets besvär.

För misstänkt eksem är det första steget att konsultera en allmänläkare. Vårdcentralen är bäst för detta ändamål. De har specialistkunskap och kan skriva ut mediciner som lindrar klåda och förbättrar huden.

Om problemet kvarstår eller förvärras, kan remiss till hudläkare vara nästa steg. Dessa experter ger en djupare bedömning och skräddarsydd behandling. De kan även erbjuda alternativa terapier och regelbunden uppföljning av barnets kondition.

Söka vård tidigt och samarbeta med experter är nyckeln till att hantera eksem hos små barn. Rätt diagnos och lämplig terapi säkerställer att barnets tillstånd förbättras.

Mjukgörande kräm för eksem hos små barn

Mjukgörande krämer spelar en central roll i den medicinska vårdplanen för behandling av eksem hos spädbarn och småbarn. Deras användning, i regelbundenhet, tillåter huden att hålla sig fuktig. Det reducerar effekten av uttorkning. Det är viktigt att applicera rikligt med kräm direkt efter bad eller dusch. Detta hjälper till att behålla fukt i huden.

”Mjukgörande krämer är avgörande för eksempatienter i tidig ålder. Genom att använda dem regelbundet bibehålls en optimal fuktbalans i huden. Detta minskar risken för uttorkning och hjälper till att lindra eksemets symtom.” – Dr Anna Eriksson, Dermatolog

Fördelar med mjukgörande kräm för eksem hos små barn

Mjukgörande krämers regelbundna användning erbjuder flera pluspoäng i eksembehandling för de allra minsta:

 • Återfuktning: Dessa krämer bibehåller hudfukt och hindrar huden från att torka ut.
 • Minskar klåda: Genom att bevara huden fuktig, minskar krämen klåda och därmed obehag.
 • Hudens barriärfunktion: De stärker även hudens naturliga skydd och håller yttre irritanter borta.
 • Lugnar inflammation: Krämerna kan hjälpa till att reducera rodnad och svullnad genom att lugna inflammation.
 • Enkel och säker användning: De är lätta att använda och har få eventuella biverkningar när man följer användningsanvisningarna.

För att dra full nytta av dessa fördelar är korrekt användning viktig. Krämen bör appliceras på ren och torr hud, och masseras varsamt tills den upptas. Återapplicera ofta, speciellt efter bad eller dusch. Då är huden extra mottaglig för fukt.

Märke Produkt Pris
Aveeno Dermexa Mjukgörande kräm 129 kr
Eucerin Atopicontrol Mjukgörande lotion 159 kr
La Roche-Posay Lipikar Mjukgörande balm 179 kr

När du ska välja rätt kräm för ditt barns eksem kan en process av provning och felande vara nödvändig. För professionella råd och rekommendationer, be din läkare eller apotekare.

Kortisonkräm för eksem hos små barn

Kortisonkrämer används ofta för att reducera klåda som kommer med eksem hos småbarn. De innehåller kortison, en form av steroid, som minskar inflammation i huden. Krämerna varierar i styrka och doseringen ska följa läkares rekommendationer noga.

Det är viktigt att upprätthålla en nedtrappningsplan när man använder kortisonkräm. Genom att gradvis minska doseringen, undviker man biverkningar och minskar risken för återfall. Läkaren kommer att ge detaljerade instruktioner om hur denna nedtrappning ska genomföras, beroende på barnets behov.

För spädbarn och hudområden med finare hud, som ansiktet, rekommenderas svagare kortisonkrämer. Krämer med högre styrka kan behövas för svårare eksem på mindre känsliga delar av kroppen. Rätt styrka förskrivs av läkaren baserat på eksemets svårighetsgrad och lokalisering.

Det är viktigt att inse att kortisonkrämer är både säkra och effektiva för små barns eksem om de används korrekt och under överinseende av en läkare. Genom rätt användning och nedtrappning ger dessa krämer ofta den önskade lindringen från klåda och bidrar till att kontrollera eksemutbrott.

Styrkor Användning
Svag För spädbarn och hudområden med tunnare hud som ansiktet
Måttlig För milda till måttliga utslag på kroppsdelar som inte är lika känsliga
Stark För mer svårbehandlat eksem och kroppsdelar som är mindre känsliga

Andra behandlingar för eksem hos små barn

Vid allvarligt eksem hos små barn kan användning av advanceda behandlingsmetoder behövas, utöver standardbehandlingar. Calcineurinhämmare är ett sådant alternativ. Dessa preparat blockera delar av immunförsvaret. På så vis kan inflammation i huden minska.

Vid tecken på sekundärinfektion, då eksemutslagen är infekterade med bakterier, är antibiotika nödvändigt. Sådana läkemedel behandlar infektionen direkt och förbättrar hudens tillstånd.

I fall där eksemet är svårt och komplicerat, kan en remiss behövas till en specialist i hudsjukdomar eller barnmedicin. Dessa experter ger en detaljerad bedömning och kan föreslå avancerade behandlingsvägar.

Ljusbehandling och användning av starkare läkemedel är några alternativ som en specialist kan överväga. Läkemedlen av mer potent karaktär förskrivs av läkare för att effektivt hantera eksemsymtom.

Viktigt att notera är att alla sådana behandlingar måste ske under medicinsk övervakning. Behandlingsplanen skräddarsys för varje barn, baserad på deras behov och reaktioner.

Referens

Källa

Förekomst av eksem hos små barn i Sverige

I Sverige lider cirka 20-30% av alla barn av atopiskt eksem. Mer än hälften blir fria från symtom när de når tonåren. Trots att eksemet försvinner för många, kan det återkomma senare.

Denna åkomma är vanlig hos de små, men blir ovanligare med ökande ålder.

Statistik betonar den betydande risknivån för eksem bland småbarn i Sverige. Mellan 20-30% av landets småbarn är drabbade av atopiskt eksem. Denna typ av eksem kännetecknas av torr hud och irriterande utslag.

Dessa siffror avspeglar ett medelvärde för landet och variationer kan förekomma. Faktorer såsom plats, genetik och livsstil påverkar denna statistik.

Det är vanligt att eksem uppstår tidigt, och frekvensen sjunker med ökande ålder. Över hälften blir symtomfria i tonåren. Denna utveckling beror på att både immunsystemet och hudens skyddsbarriär stärks med tiden.

Efter eksemets urprung är det viktigt att behandla och förebygga. Enligt rekommendationer bör man söka råd hos en läkare. En specialist kan erbjuda en skräddarsydd plan efter att ha ställt en diagnos.

Vanliga komplikationer vid eksem hos små barn

Vid eksem hos små barn kan sekundärinfektioner och hudskador uppstå. Dessa infektioner orsakas ofta av bakterier och kräver antibiotikabehandling. Det är avgörande att förhindra klådrelaterat rivande för att minska risken för hudskador och komplikationer.

Sekundärinfektion vid eksem hos små barn

Sekundärinfektion är en vanlig komplikation vid små barns eksem. Kliande utslag, om rivna, möjliggör bakteriers inträde genom den skadade huden. Denna situation kan utveckla en smärtsam hudinfektion som kräver behandling.

Vissa bakterier, som Staphylococcus aureus och Streptococcus pyogenes, orsakar ofta sekundärinfektion vid eksem. Symtom inkluderar rodnad, svullnad och smärtfull varbildning på huden.

I händelse av misstänkt sekundärinfektion bör ett barn ses av en läkare för en korrekt bedömning. Läkaren kan rekommendera antibiotika, vilket är viktigt att följa noga och slutföra för att eliminera infektionen.

Skador på huden vid eksem hos små barn

Skador på barnets hud är en annan allvarlig risk vid eksem. Deras obehag kan leda till rivning och skärning, vilket skadar huden ytterligare. Skadad hud är mer mottaglig för infektioner och långsammare att läka.

För att förebygga skador är det essentiellt att behandla klådan och obehaget från eksem. Mjukgörande krämer och andra läkarrekommendationer kan lindra symtom och reducera klåda.

Välja kläder som inte irriterar huden och hålla naglarna korta är även viktigt. Detta minskar risken för hudskador och förbättrar barnets välbefinnande.

Råd för att lindra klåda vid eksem hos små barn

För att minska klåda vid eksem hos små barn finns flera lösningar. Noggrann vård av torr hud är grundläggande. Detta reducerar klåda och dess obehag. Andra beprövade metoder kan också vara till hjälp.

1. Använd mjukgörande krämer regelbundet

En jämn tillämpning av mjukgörande krämer återfuktar huden. Det minskar också risken för uttorkning. Efter bad eller dusch är det bra att smörja in barnets hud. Det hjälper till att bibehålla fukten.

2. Undvik överdrivet badande och starka tvålar

Bad och användning av starka tvålar bör begränsas. Dessa kan uttorka huden och öka klådan. Välj istället milda produkter som är snälla mot huden.

3. Kläder som hjälper till att lindra klåda

Plagg av bomull eller andra mjuka material är bra val. Syntetiska tyger bör undvikas, då de kan irritera och öka klådan. Tvätta kläderna i allergivänligt tvättmedel för att minimera reaktioner.

4. Klippa barnets naglar kort

Klipp barnens naglar kort för att förhindra hudsår och skador. Det minskar risk för infektion och lindrar klådan. Dessa åtgärder förbättrar livskvaliteten för barnet.

Studier visar att korrekt hudvård och badande kan lindra klåda effektivt. Användning av mjukgörande krämer enligt riktlinjer är nyckeln. Det bidrar till att ditt barn mår bättre och minskar klådans obekvämlighet.

Eksem hos små barn och samband med andra allergiska sjukdomar

Eksem hos små barn är vanligt förekommande och ofta kopplat till allergiska sjukdomar. Dessa omfattar allergier, astma, födoämnesallergi och pollenallergi. Det genetiska sambandet mellan dem betyder att barn med eksem löper högre risk att utveckla andra allergier.

Allergi är en överreaktion från immunsystemet. Detta sker mot ämnen som normalt inte vore skadliga. Astma, en luftvägssjukdom, skapar i sin tur andningsproblem och luftvägsinflammation. Födoämnesallergin manifesterar sig i negativa reaktioner mot vissa livsmedel, där symtomen kan inkludera hudutslag, magont, och andnöd. Pollen orsakar hösnuva genom allergiska reaktioner från träd, gräs eller ogräs. Dessa reaktioner uttrycks genom rinnande näsa, nysningar, och klåda i ögonen.

Det är essentiellt att vara medveten om samspelet mellan eksem och andra allergier. Det underlättar identifiering och behandling av eventuella komplikationer. Om barnet med eksem uppvisar tecken på ytterligare allergier, som andningsbesvär eller magproblem, bör du söka medicinsk hjälp. En korrekt diagnos och behandlingsplan kan därefter fastställas, med hjälp av en hudläkare eller en allergispecialist.

Eksem och allergier påverkar barn varierande. Vissa växer ifrån eksemet och utvecklar andra allergier, medan andra behåller dem samtidigt. Eftersom varje barn är unikt, kan responsen på behandling och förebyggande åtgärder variera. Det är viktigt att rådgöra med en läkare för att få skräddarsydda råd. Dessa råd hjälper till att hantera eksem och allergier hos ditt barn.

Allergisk sjukdom Kännetecken
Allergi Kroppens överreaktion på ofarliga ämnen
Astma Inflammation i luftvägarna och andningssvårigheter
Födoämnesallergi Negativ reaktion på vissa livsmedel
Pollenallergi Reaktion på pollen från träd, gräs eller ogräs

Genom att förstå kopplingen mellan eksem och andra allergiska tillstånd kan du bättre vårda ditt barn. Sök vård och följ expertradråd för behandling och förebyggande. På så sätt kan ditt barn leva så bekvämt som möjligt med dessa sjukdomar.

Slutsats

Eksem hos små barn är vanligt och skapar obehag för både barnet och föräldrarna. De vanligaste behandlingarna inkluderar mjukgörande krämer och ibland kortisonkrämer. Dessa hjälper huden att återfuktas och reducerar inflammationen.

För att undvika eksembrott är det viktigt att undvika allergener och sköta torr hud noggrant. Klåda och sömnlöshet är betydande besvär för barn med eksem. Därför är det viktigt med tidig behandling för att förbättra livskvaliteten.

Genetik och miljön påverkar insjuknandet av eksem hos barn. Diskutera dessa faktorer med en läkare. Vissa föräldrar blir oroliga för kortisonkrämer och deras eventuella biverkningar.

Det är viktigt att ha stöd och råd från sjukvårdspersonal för en korrekt behandling. Brister i stöd kan leda till sämre behandlingslydnad och förvärrat eksem. Var engagerad i barnhälsovården och nyttja de tjänster som erbjuds för det bästa stödet vid eksem.

FAQ

Vad är symtomen på eksem hos små barn?

Barn med eksem upplever ofta torr hud och kliande utslag. Dessa utslag kan skifta i färg och struktur. Från rosa/röda fläckar till knottror eller blåsor.

Var kan eksem förekomma hos små barn?

Placeringen av eksem varierar med åldern. Spädbarn visar oftast symtom i ansikte och bål. För barn över 2 års ålder, syns det ofta i böjveck och på extremiteterna.

Hur behandlas eksem hos små barn?

Behandlingen inkluderar ofta mjukgörande krämer. Dessa återfuktar huden och förebygger uttorkning. Vid behov används kortisonkrämer mot kliande.För de som inte svarar på grundbehandlingen, finns andra alternativ. Till exempel calcineurinhämmare vid svårare tillstånd. Antibiotika används för att behandla sekundärinfektioner.

Vilka förebyggande åtgärder kan man ta för att undvika eksem hos små barn?

Du kan minska risken för eksem genom att undvika allergener. Det är också bra att använda mjukgörande krämer regelbundet. Överbadande och starka tvålar bör undvikas.

När ska man söka vård för eksem hos små barn?

Sök vård om eksemet återkommer eller blir värre. Läkare kan ge råd och förskriva mediciner vid behov. Om problemet kvarstår, kan en hudläkare vara nödvändig.

Vad är mjukgörande krämer och hur används de vid eksem hos små barn?

Mjukgörande krämer är nyckeln för att behålla fukt i huden. Använd dem regelbundet och speciellt efter bad och dusch. Det hjälper huden att hålla sig återfuktad.

Hur används kortisonkrämer vid eksem hos små barn?

Till kliande eksemutslag brukar man använda kortisonkräm. Det är viktigt att använda enligt läkares instruktioner och med nedtrappning. För tunnare hudområden, som ansiktet, väljs svagare krämer.

Vilka andra behandlingar kan användas vid svårare fall av eksem hos små barn?

Vid svårare fall kan man pröva calcineurinhämmare. Antibiotika ges om sekundärinfektion misstänks. För de mest besvärliga fallen, kan en hudläkare rekommendera avancerade alternativ såsom ljusbehandling.

Hur vanligt är eksem hos små barn i Sverige?

Atopiskt eksem drabbar omkring 20-30% av Sveriges barn. De flesta barn växer ifrån eksemet innan tonåren. Dock kan det i vissa fall återkomma i vuxen ålder.

Vilka komplikationer kan uppstå vid eksem hos små barn?

Sekundärinfektion och huddamage är möjliga komplikationer av eksem. Sekundärinfektion behandlas ofta med antibiotika. För att minska risken, undvik att barnet kliar på utslagen.

Vilka råd kan hjälpa till att lindra klåda vid eksem hos små barn?

Mjukgörande krämer kan hjälpa mot torr hud och därmed klåda. Undvik att överdosera med bad och skarpa tvålar. Korta naglar och rätt kläder minskar klådan.

Finns det samband mellan eksem hos små barn och andra allergiska sjukdomar?

Ja, eksem kan vara kopplat till astma och andra allergier. Det finns en genetisk länk. Så, monitoring och eventuell behandling av relaterade allergier är viktigt.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *