Eksem kring ögonen: Orsaker och behandlingar

Eksem kring ögonen: Orsaker och behandlingar

Eksem är en vanlig hudåkomma som kan drabba olika delar av kroppen, inklusive området runt ögonen. Huden runt ögonen är extra känslig och utsatt för irritation, vilket kan göra eksemet i detta område extra besvärligt. Det finns flera olika orsaker till varför eksem kan uppstå kring ögonen, och det är viktigt att förstå dessa orsaker för att kunna behandla tillståndet på rätt sätt.

Orsaker till eksem kring ögonen

 1. Torr hud: Torr hud runt ögonen kan vara en av de vanligaste orsakerna till eksem i detta område. Om huden inte återfuktas ordentligt kan den bli irriterad och utveckla eksem.

 2. Kontaktallergi: Användning av produkter som innehåller allergiframkallande ämnen, såsom parfym eller konserveringsmedel, kan orsaka eksem runt ögonen hos personer som är känsliga för dessa ämnen.

 3. Ögonlockseksem: En specifik typ av eksem som främst påverkar ögonlocken. Orsaken till ögonlockseksem kan vara allergier, stress eller dålig hygien.

 4. Atopisk dermatit: Personer som lider av atopisk dermatit, en kronisk inflammatorisk hudsjukdom, kan även drabbas av eksem runt ögonen.

Behandlingar för eksem kring ögonen

Att behandla eksem kring ögonen kräver noggrannhet och omsorg för att undvika att irritera den känsliga huden ytterligare. Här är några behandlingsalternativ som kan vara effektiva för att lindra symtom och förbättra hudens tillstånd:

 1. Återfuktning: Använd en mild ögonkräm eller lotion för att återfukta huden runt ögonen och förhindra torrhet.

 2. Undvik allergiframkallande ämnen: Undvik produkter som innehåller allergiframkallande ämnen och välj produkter som är speciellt framtagna för känslig hud.

 3. Kortisonkräm: I vissa fall kan läkare förskriva en kortisonkräm för att minska inflammation och klåda vid eksem kring ögonen.

 4. Kallkompress: Applicera en kallkompress på ögonlocken för att lindra klåda och svullnad vid eksem.

 5. Rådfråga en läkare: Om eksemet inte förbättras med hembehandlingar är det viktigt att konsultera en läkare eller hudspecialist för rätt diagnos och behandling.

Frequently asked questions:

 1. Kan jag använda vanlig ansiktskräm runt ögonen om jag har eksem?
  Det är bäst att använda en mild ögonkräm som är speciellt framtagen för känslig hud runt ögonen för att undvika irritation.

 2. Hur kan jag förebygga eksem runt ögonen?
  För att förebygga eksem runt ögonen är det viktigt att undvika allergiframkallande ämnen och att återfukta huden regelbundet.

 3. Är eksem runt ögonen smittsamt?
  Nej, eksem är inte smittsamt och kan inte spridas till andra.

 4. Kan stress orsaka eksem runt ögonen?
  Ja, stress kan vara en utlösande faktor för eksem runt ögonen hos vissa personer.

 5. Finns det några mediciner som kan orsaka eksem runt ögonen?
  Vissa mediciner kan orsaka allergiska reaktioner och leda till eksem runt ögonen, det är viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar.

 6. Hur lång tid tar det att behandla eksem runt ögonen?
  Behandlingstiden för eksem runt ögonen kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och hur bra man följer behandlingsråden.

 7. Kan eksem runt ögonen vara ett tecken på en annan underliggande sjukdom?
  I vissa fall kan eksem runt ögonen vara kopplat till en underliggande sjukdom, det är därför viktigt att konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos.

Hur du ska söka på webben för att få rätt svar på ditt ämne:

För att hitta mer information om eksem kring ögonen och dess orsaker och behandlingar kan du söka efter pålitliga källor som svenska hudvårdssidor, medicinska webbplatser eller konsultera en hudläkare för personlig rådgivning och behandling. Se till att vara kritisk till källorna och välj information som är baserad på vetenskapliga fakta för att få korrekt och pålitlig information om ämnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *