Eksem Runda Ringar – Orsaker och Behandling

Hej där! Känner du igen runda, kliande utslag på din hud? Det kan vara ringorm, även känd som revorm eller tinea corporis. Det orsakas av en svamp som formar cirkelformade utslag. Det är verkligen frustrerande, men det finns behandling.

Vanligtvis får människor ringorm från djur. Symptomen inkluderar klåda och cirkelformade utslag. Det kan komma från katter, hundar och andra djur. Ibland smittar det även mellan människor, särskilt vid sport som brottning. Symtomen kan visa sig inom veckor efter smitta.

Kliande cirkelformade utslag på ansikte, bröst, armar och ben är typiska. Storlek och form påverkas. I svåra fall kan de skapa varbölder. Utslag i hårbotten eller skägget är också möjliga.

Svampen bakom ringorm tränger in i huden när immunförsvaret är svagt. Andra orsaker inkluderar eksem, olika hudsvampar och virus som ger bältros. För att botas, krävs svampdödande krämer ofta.

Enklare ringorm kan behandlas med krämer. Mer komplicerade fall behöver starkare mediciner. Ringorm i hårbotten kräver ofta tester. Djur som bär på svampen bör också behandlas.

Vid stora utbrott på huden, eller ej förbättring på två veckor, sök vård. Undvik nära kontakt med smittade. KRY kan erbjuda råd och test. Alltid se en läkare om osäker.

Viktiga punkter att komma ihåg:

 • Ringorm är en svampinfektion som orsakar cirkelformade utslag på huden.
 • Infektionen smittar vanligtvis från djur till människa.
 • Klåda och cirkelformade utslag är vanliga symtom på ringorm.
 • Ringorm kan behandlas med svampdödande krämer eller receptbelagda läkemedel.
 • Husdjur som bär på ringorm bör behandlas för att förhindra spridning.
 • Sök medicinsk hjälp om utslagen täcker stora områden av huden eller om behandling inte visar någon förbättring efter två veckor.
 • Undvik direktkontakt med smittade personer och avstå från kontaktidrott om det finns risk för smitta.

Vad är ringorm?

Ringorm är en svampinfektion som ger runda, ringformade utslag på huden. Den sprids från djur som katter och kaniner. Människor kan också smitta varandra. Ofta sitter utslagen på armar, ben, bröst och ansikte. De kan vara små, röda och kliande.

Symtomen tar några dagar upp till två veckor att visa sig. Utslagen kan klia och irritera huden. Infektionen behandlas med svampdödande krämer eller tabletter. Det är också viktigt att tvätta sängkläder i minst 60 grader för att stoppa smittan. Personer som bor ihop med en smittad bör också undersökas och behandlas.

Om ett barn har hårbottensvamp, är det viktigt att de behandlas. Efter behandlingen är det ingen smittrisk för andra barn. Hårbottensvamp är vanligast hos barn och hos dem med svagare immunförsvar. Det ger fjällande fläckar i håret med avbrutna strån.

”Ringorm är en vanlig svampinfektion. Den ger ringformade utslag och smittar från djur och människor. Rätt behandling och förebyggande åtgärder är viktiga för att lindra symtomen och stoppa smittan.”

Symtom vid ringorm

Ringorm orsakar vanligtvis upphöjda, kliande cirkelformade utslag på huden. Dessa utslag är röda och har en tydlig, upphöjd kant. De kan också vara torra och fjällande. Utslagen varierar i storlek, från några millimeter till flera centimeter i diameter.

Det vanligaste är att utslagen finns på ansikte, bröst och extremiteter. De kan dock sprida sig till andra delar av kroppen. Utslagen kommer i olika antal och kan öka över tiden.

Några typiska symtom för ringorm inkluderar:

 • Kliande och irriterad hud
 • Cirkelformade utslag med röd kant och ljusare insida
 • Utslagen kan vara torra och fjällande, med randigt mönster
 • Det kan finnas svullnad och rodnad runt området

Den tidsperiod som det tar från smitta till symtom (inkubationstiden) är osäker. Det kan vara från några dagar till veckor. Man är smittsam redan innan symtomen uppträder.

“Ringorms utslag är ofta runda och kliande. Om du tror att du har det är det viktigt att få en professionell diagnos och behandling.”

Utslagen varierar i svårighetsgrad och behöver inte alltid vara besvärliga. Vissa försvinner av sig själva. Det är dock viktigt att söka medicinsk vård för rätt behandling och för att förhindra smitta.

Din doktor kan bedöma situationen och kanske ta tester från utslagen för att styrka diagnosen. Det rekommenderas också att behandla eventuellt smittade djur för att inte sprida ringorm vidare.

Orsaker till ringorm

Ringorm är en infektion orsakad av en trådsvamp. Den ger upphov till ringformade utslag på huden. Infektionen startar när dermatofyterna, svamporganismerna, tränger genom huden. Det här kan hända om huden skadats eller om immunförsvaret inte fungerar som det ska.

Sjukdomen kan gå från djur till människa. Särskilt husdjur som katter och hundar, men också marsvin och kaniner. Kontakt med sjuka djur kan överföra smittan till människor.

Överföringen människa till människa är mindre vanlig. Det kan hända vid sport, till exempel brottning, eller genom direkt fysisk kontakt med en person som är smittad.

Svett kan göra huden mer mottaglig för infektioner. Det bidrar till att sprida ringorm.

Att behandla smittade husdjur är viktigt för att stoppa sjukdomens spridning. Om du tror att ditt husdjur kan vara smittat, sök råd hos en veterinär.

Om du eller ditt husdjur har ringorm bör ni söka vård. Om utslagen täcker en stor del av huden eller inte förbättras på två veckor, behövs vård. Kry är en tjänst för digital sjukvård som kan hjälpa med ringorm Kry.

Behandling av ringorm

Vanlig behandling för ringorm är svampdödande salva eller medicin. Svampdödande salvor finns utan recept, medan medicinen kräver recept. Det är viktigt att fortsätta behandlingen tills sjukdomen är helt borta.

Vid ringorm i hårbotten kan ett hudprov behövas. Det görs för att vara säker på diagnosen.

Om husdjur är misstänkta att ha ringorm, måste de behandlas. Det är viktigt för att förhindra smittspridning och för djurets hälsa.

Behandling vid ringorm

Ringorm är en svampinfektion som ofta behandlas med svampdödande salva. Vissa salvor finns också över disk och innehåller ämnen som stoppar svampens tillväxt. De hjälper till att läka utslagen. Om dessa salvor inte fungerar väl kan man behöva starkare mediciner. Det kan inkludera antifungala tabletter.

Om utslagen är svåra, eller om de täcker en stor yta, gör en läkare en kulturtest. På så vis kan de bekräfta diagnosen. De kommer sedan att föreslå rätt behandling.

För att stoppa ringormens spridning är det viktigt att även behandla smittade husdjur. De behöver hjälp från veterinär. Det finns särskilda vårdplaner för att bli kvitt infektionen.

Att tvätta allt som tyg som har varit i kontakt med den drabbade huden är en viktig smittskyddsåtgärd. Använd höga temperaturer vid tvätten. 60°C eller mer dödar svampsporer.

Behandling vid ringorm Svårighetsgrad av utslag Behandlingsmetod
Ringorm på hudytan Milda till måttliga utslag Receptfri svampdödande salva
Ringorm på hudytan Svårare eller mer utbredda utslag Receptbelagda antifungala tabletter
Ringorm i hårbotten Orsakat av svampinfektion i skalpen Receptbelagda antifungala tabletter och svampdödande salva

Att följa doktorns råd om behandling är väsentligt för läkning. Det hjälper också till att förhindra återfall av ringorm.

Ringorm i hårbotten

Ringorm, känd som tinea capitis inom håret, manifesterar sig med klåda, fjällande utslag och lokala håravfall. Tecken kan också inkludera ett utseende likt mjälleksem. Därför kan en odling behövas för att verifiera diagnosen. Behandling sker vanligen under överinseende av dermatologer.

Symptom på ringorm i hårbotten Behandling av ringorm i hårbotten
 • Klåda
 • Fjällande utslag
 • Kala fläckar i håret
 • Utslag som liknar mjälleksem
 • Bekräfta diagnosen med odling
 • Behandling på hudklinik

Smittspridning och förebyggande åtgärder

Ringorm är en hudinfektion som oftast överförs från djur till människa. Katter, hundar och kaniner är vanliga smittorisken. För att skydda dig och andra, undvik direktkontakt med smittade och deras djur.

Det är också bra att inte delta i kontaktsporter där smitta kan spridas. Genom dessa försiktighetsåtgärder minskar smittrisken betydligt.

Om du tror att ditt djur har ringorm, sök omedelbart hjälp hos en veterinär. Din handledning och förberedelse för att ta emot ringormsbesked är nödvändig.

Att ta hand om smittade djur är en nyckel till att stoppa infektionens framfart.

Hygien är avgörande i kampen mot ringorm. Tvätta kläder, handdukar och borstar ofta, helst varmt. På så vis elimineras svampsporer och risken att drabbas minskar markant.

För att undvika ringorm är det viktigt att förstå hur det sprids. Undvik kontakt med de smittade, och håll din hygien på topp.

Om du tror att du är smittad, sök medicinsk hjälp genast. Det garanterar en snabb diagnos och korrekt behandling.

När ska jag söka vård?

Har du omfattande utslag på huden eller har behandlat utan framgång i två veckor, bör du söka vård. Det signalerar möjlig ringorm eller hårbottensvamp. Misstanke om smitta via husdjur är också en bra orsak till att uppsöka läkare.

Koniskt nå en vårdcentral eller hudklinik för rätt diagnos och behandling. En läkare behöver bedöma dina symtom för att ge dig effektiv vård.

Se till att kolla upp om du upplever:

 • Utslag som täcker stora delar av kroppen
 • Ingen förbättring av symtomen efter två veckors receptfri behandling
 • Utslag i hårbotten
 • Misstanke om att ditt husdjur kan vara smittat med ringorm

Vårdpersonal kan ge dig en korrekt diagnos och skräddarsy en behandlingsplan. Deras råd och tillsyn är nyckeln till snabb återhämtning från svampinfektionen.

Hitta vård i Sverige

Vill du söka vård för ringorm eller hårbottensvamp? Använd Hitta vård-tjänsten på 1177.se. Där kan du hitta närliggande vårdcentral eller hudklinik.

Vad kan Kry göra för mig?

Kry erbjuder rådgivning och hjälp vid ringorm. Du kan ha en direkt kontakt med en läkare som ser på dina symtom. Beroende på behovet, kan läkaren remittera dig för ytterligare vård. Det kan inkludera provtagning för en exakt diagnos.

Digitala eller fysiska möten kan arrangeras. Där kan du få din diagnos och ett behandlingsplan. Detaljerna inkluderar receptfria eller receptbelagda mediciner.

Diagnos och behandling av ringorm hos Kry

Genom Kry kan du snabbt boka ett möte med en läkare. Läkaren analyserar dina symptom noggrant. Sedan fastställs en diagnos och behandling föreslås.

Vid behov kan du få en remiss till en specialist. Behandlingen för ringorm omfattar ofta svampdödande salva. Läkaren instruerar dig också om hur du förhindrar ringormens spridning.

Kry är också bra för frågor kring andra hudsjukdomar. Oavsett vilket hudtillstånd du har, kan Kry guida dig till rätt diagnos och behandling.

Ringorm hos Kry Vad kan Kry göra för dig?
Diagnos och rådgivning En läkare kan göra en individuell bedömning baserat på dina symtom och ge råd om behandling och förebyggande åtgärder för ringorm.
Remiss till vidare vård Om det behövs kan läkaren remittera dig till en hudläkare eller annan specialist för vidare utredning och behandling av ringorm.
Receptförskrivning Om det behövs kan läkaren ordinera medicinering för behandling av ringorm, inklusive svampdödande medel eller salva.

Vad är mynteksem?

Mynteksem, känt som nummulärt eksem eller diskoid eksem, skapar runda eller ovala fläckar. Det är ofta kroniskt och vanligare bland män mellan 55 och 65 år. Kvinnor drabbas ofta i ungdomen eller tidigt vuxenliv. Allergier och atopiskt eksem ökar risken för att utveckla det.

Det ger upphov till små, runda, myntformiga utslag på kroppen. Utslagen börjar oftast på benen och sprids sedan. De kan vara torra, fjällande och orsaka klåda, vilket är mycket störande för drabbade.

Obbehandlat kan nummulärt eksem orsaka hudinfektioner. Infekterade delar kan utveckla en gul skorpa. Undvika att klia och håll huden ren för att minska infektionsrisken.

Temperaturväxlingar och stress kan påverka eksemet negativt. Torr hud och användning av irriterande ämnen som tvål kan också spela roll. Det finns en koppling mellan eksemet och allergier, samt ärftlighet.

Behandling av eksemet syftar till att kontrollera symptomen och förbättra hudvården. Återfuktande krämer kan lindra torr hud och klåda. Vid infektion kan antiseptisk tvål, kortisonsalva eller antibiotika behövas. UVB-ljusbehandling kan vara effektiv i svåra fall, under övervakning av en läkare.

För att förhindra eksemutbrott är det viktigt att undvika utlösande faktorer. En hälsosam och varierad kost, stresshantering och fuktig hud bidrar. Noggrann daglig hudvård är avgörande för hanteringen av eksemet.

Symtom på mynteksem Behandling av mynteksem
 • Små, runda eller ovala utslag på kroppen
 • Torr, fjällande och kliande hud
 • Utslag med gul skorpa vid infektion
 • Återfuktande hudvård för symtomlindring
 • Svampdödande krämer
 • Kortison för att minska inflammation
 • Antiseptisk tvål för smittskydd
 • UVB-ljusbehandling när andra metoder ej fungerar

Symtom och behandling av mynteksem

Mynteksem, eller nummulärt eksem, visar sig som runda eller ovala fläckar på huden. Dessa fläckar syns oftast på armarna och benen. De vanliga symtomen är torr hud, fjällning och stark klåda.

En bra första behandling är att återfukta huden. Det kan minska torrheten och klådan. Du bör använda krämer och lotioner för torr hud.

Också svampdödande krämer kan vara till hjälp. De minskar inflammation och skyddar mot smitta. Om problemet är allvarligt, kan läkaren skriva ut kortisonkräm. Kortison lindrar inflammation och symtom.

I vissa svåra fall kan tabletter eller andra läkemedel behövas. Viktigt är att följa din läkares ordination noga.

Vanliga symtom vid mynteksem:

 • Runda eller ovala fläckar på huden
 • Torrhet och fjällande hud
 • Intensiv klåda

Behandlingsalternativ för mynteksem:

 1. Använd återfuktande hudvård för att lindra torrheten och klådan.
 2. Använd svampdödande krämer för att minska inflammationen och förhindra smitta.
 3. Vid svårare fall kan kortisonkräm användas för att lindra symtomen.
 4. I vissa fall kan svampdödande tabletter eller andra receptbelagda läkemedel behövas.

Så här kan Doktor.se hjälpa

Hos Doktor.se erbjuder vi expertbedömning och behandling av hudsymtom inklusive mynteksem. Våra erfarna läkare utför en grundlig analys grundat på dina specifika symtom. De erbjuder också rådgivning om passande behandlingsvägar.

Vi ger möjlighet till vård online och via besök på fysisk mottagning. Där bedöms och behandlas mynteksem. Läkarna kan skriva ut recept vid behov, underlätta behandlingen av hudtillstånd.

Genom att använda Doktor.se erhåller du snabb och professionell vård, utan onödig väntan. Vi erbjuder dig flexibla alternativ för att möta dina specifika behov.

Vår höjdpunkt: personlig och smart vård av mynteksem och andra hudproblem. Målsättningen är att erbjuda premiumvård. Vi vill förse dig med rätt verktyg för att hantera hudsymtom på ett effektivt sätt.

Förebyggande åtgärder för mynteksem

Att undvika mynteksem kräver att vi sköter vår hygientiska hud. Det innebär att hålla huden återfuktad genom att inte bada för mycket och välja milda hudvårdsprodukter. Användning av mjukgörande krämer regelbundet kan lindra torr hud och minska utbrott. Viktigt är att undvika starka tvålar och rengöringsmedel, då dessa kan trigga symtom.

Förebyggande åtgärder för mynteksem Beskrivning
Återfuktning av huden Undvik överdriven badning och använd milda hudvårdsprodukter för att hålla huden återfuktad.
Mjukgörande krämer Använd regelbundet mjukgörande krämer för att lindra torr hud och minska risken för utbrott av mynteksem.
Undvik triggers Undvik användning av kraftiga tvålprodukter och starka rengöringsmedel som kan irritera huden och utlösa symtom.

”För att förhindra mynteksem, följ en konsekvent hudvårdsrutin. Använd milda produkter och undvik överskott av badning. Det bibehåller fukthalten i huden och minskar risken för mynteksem.” – Dr. Emma Andersson, hudläkare

Undvik överdriven badning

Överbadande torkar ut huden och ökar risken för mynteksem. Undvik att bada för ofta och för länge för att behålla hudens naturliga fukt.

Använd milda hudvårdsprodukter

Välj produkter som är snälla mot huden. Starkt doftande eller kemikaliefyllda produkter kan irritera samt utlösa mynteksem.

Mjukgörande krämer

Mjukgörande krämer är nyckeln till återfuktad och skyddad hud. Applicera dessa efter bad eller dusch. Det hjälper på fuktnivån samt minskar risken för mynteksem.

Undvik starka rengöringsmedel

Starka rengöringsprodukter kan irriterar huden. Välj milda rengöringsprodukter och använd handskar vid hantering av starka kemikalier.

Slutsats

Ringorm och mynteksem orsakar ofta runda eller ovala utslag på huden. Om du ser dessa utslag, sök vård genast för en säker diagnos och rätt behandling. En snabb resning är viktig då behandlingen inkluderar svampdödande och kortison.

För att undvika dessa sjukdomar, försök att inte komma nära smittade personer eller djur. Använd även passande hudvårdsprodukter för att hålla huden fuktig. Din läkare kan ge dig bra råd om du misstänker eksem runda ringar.

Har du frågor eller känner oroskänslor, prata med en veterinär eller en hudspecialist. De är experter på att ge individuella råd. Att söka tidiga hjälp kan förhindra att infektionen sprider sig och minska dina besvär.

Absolut, ringorm och mynteksem kan vara besvärliga. Men med korrekt vård och förebyggande åtgärder kan de kontrolleras. Följ god hygien och undvik smitta.

Och kom ihåg att vid behov, sök vård och följ läkares rekommendationer. Detta hjälper inte bara till att lindra dina symtom snabbt. Det bidrar även till att stoppa infektionens vidare spridning.

FAQ

Vad är ringorm?

Ringorm är en svampinfektion som skapar runda utslag på huden.

Vilka är symtomen vid ringorm?

Symtomen är klåda och utslag med tydliga runda mönster.

Vad orsakar ringorm?

Det är en svampinfektion med dermatofyter som sprids från djur till människor.

Hur behandlas ringorm?

Den behandlas ofta med svampdödande salva, men vissa fall kräver recept.

Vad är ringorm i hårbotten?

Ringorm i hårbotten är tinea capitis och orsakar utslag och klåda där.

Hur sprids ringorm och hur kan det förebyggas?

Det sprids från djur eller smittade personer. För att förebygga, undvik kontakt och behandla smittade djur.

När ska jag söka vård för ringorm?

Sök läkare om utslagen är omfattande eller vid utebliven effekt av behandling efter två veckor. Leta vård även för hårbotten eller misstanke om smitta hos husdjur.

Vad kan Kry göra för mig om jag har ringorm?

Kry erbjuder rådgivning och möten med en läkare för bedömning och eventuell remiss.

Vad är mynteksem?

Det är ett slags eksem med runda fläckar på huden.

Vilka är symtomen och behandlingen av mynteksem?

Symtomen inkluderar torr hud och klåda. Behandling sker med hudvårdsprodukter och ibland kortison.

Hur kan Doktor.se hjälpa vid mynteksem?

Doktor.se erbjuder bedömning och behandling, inklusive recept efter en läkares granskning.

Vilka förebyggande åtgärder kan vidtas för mynteksem?

Håll huden återfuktad, använd mild hudvård och mjukgörare för att lindra och minska utbrott.

Vad är en vanlig hudsjukdom som orsakar runda eller ovala utslag?

En vanlig sjukdom med sådana utslag är ringorm.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *