Eksem runt ögonen hos barn – Orsaker & Behandling

Hej där! Har ditt barn upplevt eksem runt ögonen? Att se ens kära drabbas av klåda, rodnad och obehag är hjärtslitande. Som förälder strävar man efter att hitta de optimala lösningarna. Målet är att minska deras obehag och återställa välbefinnandet.

I denna artikel kommer vi att utforska varför barn får eksem runt ögonen. Vi kommer också att diskutera effektiva behandlingsalternativ. Du kommer att få råd från experter, samt tips för hemvård. Allt för att hjälpa dig vara stark i urgammade hudproblem.

Viktiga poäng att ta med sig:

 • Eksem runt ögonen är vanligt förekommande hos barn med atopiskt eksem (böjveckseksem).
 • Kortisonkrämer kan användas för att lindra klåda vid eksem runt ögonen.
 • Receptfri hydrokortisonkräm kan användas för att behandla ögonlockseksem.
 • Pollenallergi och dess samband med andra sjukdomar diskuteras.
 • Allergiliknande symtom utan positiva allergitestresultat är en viktig diskussionspunkt.

Läs vidare för att upptäcka mer om eksem runt ögonen hos barn. Få värdefulla insikter för att hjälpa ditt barn lindras. Vi är här för att ge den information och vägledning du behöver!

Orsaker till eksem runt ögonen hos barn

Det finns många orsaker till eksem runt ögonen hos barn. En av de främsta anledningarna är ärftlighet. Barn kan ärva predispositionen för atopiskt eksem från sina föräldrar eller äldre syskon. Andra bidragande faktorer inkluderar torr hud, allergier, exponering för irriterande ämnen och stress.

Att fastställa den specifika orsaken är kritisk för att kunna behandla eksemet effektivt. Genom att känna till grundorsaken, kan läkare och föräldrar komma fram till en lämplig behandlingsplan. Detta understryker vikten av noggrann diagnostik.

Symptom på eksem runt ögonen hos barn

Ett känt symptom på eksem runt ögonen hos barn är rodnad. Huden blir röd och irriterad, vilket skapar obehag. Rodnad indikerar aktivt eksem och hudirritation.

Klåda är också vanligt. Det leder till att barnet kliar och river sig i ögonen. Att undvika rivning är viktigt för att inte förvärra eksem.

Även svullnad förekommer ofta. Området runt ögonen kan se puffigt ut. Detta kan orsaka mer obehag för barnet.

Fjällande hud är ett tydligt tecken. Torrhet och flagor kan ge barnet dålig självkänsla. Ärftligt är detta obehagligt.

Huden kan även bli öm och känslig. Det kan göra vardagliga ting som att ha glasögon smärtsamt. Handla ömt för att undvika mer skada.

Att känna igen symtomen är viktigt för snabb behandling. Åtgärder i tid kan förbättra situationen snabbt. Det leder till mindre obehag och lidande för barnet.

Källa:

Pieper, E. (2019). Childhood Atopic Dermatitis: an Update [Updated 2020 Oct 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470319/.

Behandling av eksem runt ögonen hos barn

För att behandla eksem runt ögonen hos barn, är daglig mjukgöring viktig. Det hjälper till att minska torrhet och klåda. Använd en kräm som är mild och återfuktar huden.

Undvik för mycket vatten. Kontakt med vatten kan göra huden torr. Tvätta med svalt vatten och undvik att huden blir för blöt.

Man bör undvika ämnen som kan utlösa eksem. Det inkluderar doftande tvättmedel och irriterande kemikalier. Dammande miljöer och för varma rum kan också påverka eksemet.

Välj kläder noga. Syntetiska material kan irritera. Klä barnet i luftiga tyger som bomull, bambu och silke så att huden kan andas.

Klå inte på eksemet. Kliande kan försämra situationen och öka risken för infektion. Använd kortisonkräm efter läkares råd för att minska klåda och inflammation.

Det är viktigt att alltid prata med en barnläkare om eksem. Varje barn är unikt och behöver specifik vård. Få råd som är skräddarsydda för ditt barn.

Behandling av eksem runt ögonen hos barn Fördelar
Daglig smörjning med mjukgörande kräm Återfuktar huden och minskar torrhet och klåda.
Användning av kortisonkräm efter rekommendation från läkare Reducerar inflammation och klåda för att lindra symtomen.
Undvikning av utlösande ämnen och dammiga miljöer Minimerar risken för irritation och försämring av eksem.
Val av luftiga kläder som bomull, bambu eller silke Minskar risken för irritation och bidrar till att huden kan andas.

Eksemkräm för barn – Vilka alternativ finns det?

Flera alternativ av eksemkrämer för barn är tillgängliga. Receptfria krämer med naturliga ingredienser som aloe vera och kamomill är populära. De hjälper till att minska rodnad, klåda och inflammation runt ögonen. Många föräldrar väljer dessa för att undvika kortison.

Kortisonkrämer ger snabbare lindring. Kortison finns i många former och styrkor. De kategoriseras som milda till extra starka.

För eksem runt ögonen används oftast mildare kortisonkrämer. Särskilt viktigt är detta vid behandling på ansiktets känsliga områden. Att rådgöra med en barnläkare för rätt kräm är nödvändigt.

Att kombinera kortison med mjukgörare kan vara fördelaktigt. Mjukgörare skyddar och återfuktar huden. Efter kortisonbehandling kan det förebygga nytt eksem.

Kortisonkrämers styrka beror på dess innehåll. Procenten på förpackningen är inte betydelsefull. Längre användning och starkare kortison ökar risken för biverkningar.

Om eksemet inte läker kan orsakerna vara många. Infektioner eller underbehandling kan vara faktorer. Rådfråga alltid en läkare vid utebliven förbättring.

Här hittar du mer information om eksemkräm för barn och olika behandlingsalternativ.

Hemma behandlingar för eksem runt ögonen hos barn

För eksem runt ögonen hos barn, hemma-behandlingar kan vara en kompletterande lösning till medicin. Här finns några effektiva tips och behandlingar.

1. Undvik irriterande ämnen och allergener

Att undvika irriterande ämnen och allergener är klokt. Starka parfymer och tvättmedel, samt kosmetika bör undvikas för att inte skada barnets känsliga hud.

2. Använd kalla kompresser

Kalla kompresser minskar svullnad och klåda. Blöt en ren trasa i kallt vatten och lägg den på ögonen för en snabb lindring.

3. Håll barnets hud väl återfuktad

Att återfukta huden regelbundet är nyckeln. Använd krämer speciellt gjorda för barns känsliga hud. Applicera efter bad eller ansiktsrengöring.

Behandling Beskrivning
Undvik irriterande ämnen och allergener Undvik starka parfymer, tvättmedel och kosmetika som kan irritera barnets hud.
Använd kalla kompresser Blöt en ren trasa i kallt vatten och placera den på det drabbade området i några minuter för att minska svullnad och klåda.
Håll barnets hud väl återfuktad Använd en mjukgörande kräm som är lämplig för barnets hud och applicera den regelbundet för att hålla huden återfuktad.

Före användning av hemma-behandlingar, prata med en barnläkare. De kan råda utifrån ditt barns behov och säkerställa att behandlingarna är lämpliga.

Råd från barnläkaren om eksem runt ögonen hos barn

Har ditt barn eksem kring ögonen? Rådfråga då en erfaren barnläkare. Det handlar om att säkerställa korrekt diagnos och starta rätt behandling. En barnläkare ger inte bara råd utan också värdefulla rekommendationer. Sådana råd kan lindra eksemsymtom och öka barnets livskvalitet.

Att förstå eksemets bakomliggande orsaker är också viktigt. En grundlig undersökning och en titt i barnets sjukhistoria avslöjar om eksemet är genetiskt, allergiskt eller något annat.

När det gäller behandling finns flera alternativ. Mjukgörande krämer kan användas för att återfukta huden och minska inflammation. För akuta symtom och att lindra klåda kan barnläkaren dessutom föreslå kortisonkrämer.

Barnläkaren kommer att ge tips om rätt hudvård för eksem runt ögonen. Det inkluderar att undvika starka tvålar och parfymer, använda mild rengöring och att inte klia på huden.

Livsstilsförändringar kan också vara viktiga. Faktorer som stress, värme och svettig miljö kan göra eksemet värre. Att identifiera och hantera dessa triggerfaktorer hjälper till att minska eksemsymtom.

Föräldrar ska följa barnläkarens råd och ha regelbundna uppföljningar. En nära relation med en erfaren barnläkare ger det bästa vården och stödet. Det hjälper barnet att hantera och mildra symtom av eksem kring ögonen.

Att söka råd från en barnläkare är viktigt för att ge snabb och effektiv behandling. Vägledning och råd från läkaren är värdefulla för att minska eksemsymtom hos ditt barn. Vänskaplek till en barnläkare och följ deras råd noggrant.

Nässelutslag hos barn – Är det relaterat till eksem runt ögonen?

Nässelutslag är en vanlig hudissue hos barn; det kan vara anknutet till eksem kring ögonen.

Nässelutslag hos barn framträder oftast som svar på allergener, visa det sig som utslag, svullnad, och klåda. Det är viktigt att kunna urskilja nässelutslag från ögonseksem. Att få rätt diagnos och behandling för båda dessa tillstånd är avgörande.

Symptom på nässelutslag hos barn Behandling av nässelutslag hos barn
 • Utslag
 • Svullnad
 • Klåda
 • Antihistaminer
 • Kyliga kompresser
 • Undvika utlösande faktorer

För att hantera ditt barns hudproblem och dess symtom effektivt är det viktigt att skilja mellan nässelutslag och eksem runt ögonen. Det bästa steget är alltid att söka råd från en skicklig barnläkare, som kan säkerställa en korrekt diagnos och rekommendera bästa vårdmetoder.

Vanliga frågor om eksem runt ögonen hos barn

Nedan följer svar på frågor många föräldrar har gällande eksem runt ögonen hos barn:

 1. 1. Vad är de vanligaste symtomen på eksem runt ögonen hos barn?

  Symtom på eksem runt ögonen kan variera men inkluderar vanligtvis rodnad och klåda. Swelling är också vanligt, tillsammans med fjällande hud. Tillståndet kan göra huden känslig och öm.

 2. 2. Finns det några specifika triggers som kan orsaka eksem runt ögonen?

  Ja, faktorer som ärftlighet, torr hud, och allergier kan utlösa eksem runt ögonen. Kontakt med irriterande ämnen samt stress spelar också en roll. Att känna till och undvika dessa triggers är nyckeln till effektiv behandling.

 3. 3. Hur kan jag behandla eksem runt mitt barns ögon?

  Behandlingsmetoder kan vara att använda mjukgörande krämer för att återfukta huden. För minskning av inflammation och klåda kan kortisonkrämer vara effektiva. Det är viktigt att undvika allergener. Din barnläkare kan ge dig bästa råd.

 4. 4. Kan eksem runt ögonen hos barn vara farligt?

  I de flesta fall utgör eksem runt ögonen inte en fara för barns hälsa. Trots detta kan tillståndet vara väldigt obekvämt. Det påverkar livskvaliteten och det är nödvändigt att söka och följa riktiga behandlingar.

 5. 5. Vad kan jag göra för att förebygga eksem runt ögonen hos mitt barn?

  Du kan förebygga eksem runt ögonen hos barn genom en bra hudvårdsrutin och att undvika allergener. Se till att huden är ordentligt återfuktad. Knepet är att även undvika överdriven värme och svettning för att undvika utbrott.

Hudvårdstips för lindring av eksem runt ögonen hos barn

Att vårda barns ögonområde vid eksem är utmanande. Flera användbara hudvårdstips kan dock lindra symtomen. Här följer rekommendationer för att behandla eksem i ögonpartiet hos barn:

 • Undvik hudvårdsprodukter som irriterar huden. Välj milda produkter avsedda för känslig hy. Det är också klokt att undvika starka dofter och kemikalier.
 • Mjukgörande krämer hjälper till att bevara hudens fukt och minska torrhet. Välj produkter som är parfym- och färgfria.
 • Klåda kan förvärra eksemet och öka infektionsrisk. Håll därför ditt barns naglar korta. Bomullsvantar om natten kan förhindra skador från klåda.
 • Rengör huden skonsamt med milda produkter. Undvik skrubb som kan irritera huden mer.
 • Hydrering är nyckeln. Se till att ditt barn dricker tillräckligt med vatten och använd fuktgivande krämer. Det bevarar hudens fuktbalans.

För att välja rätt produkter vid ögoneksem, konsultera en barnläkare eller hudterapeut. De kan rekommendera specialprodukter för eksembehandling.

För att mildra eksemsymtom är det fördelaktigt att undvika triggerfaktorer. Starka tvålar, irriterande ämnen och solljus är sådana exempel. Torra och kalla miljöer kan också förvärra eksemet.

Genom att följa råden ovan och rådgöra med experter, kan lindring av eksemsymtom uppnås. Det skapar en bekvämare och sund hudmiljö för ditt barn.

Atopiskt eksem hos barn – Förekomst och utseende

Atopiskt eksem drabbar ofta barn och syns på olika kroppsdelar, inklusive runt ögonen. Det visar sig genom torr och kliande hud med röda och fjällande utslag. I spädbarnens fall kan eksemet finnas i ansiktet och på halsen, medan äldre barns eksem förekommer i böjveck.

Ungefär 20% av Sveriges barn lider av atopiskt eksem. Arv och yttre påverkan är viktiga faktorer för utvecklingen. Om någon i familjen har eksem är risken högre för barnet att också få det.

Barn som har atopiskt eksem upplever ofta klåda, något som påverkar deras vardag. Att få rätt vård och behandling är avgörande för att lindra besvären och öka livskvaliteten. *

Vanliga Symptom på Atopiskt Eksem hos Barn Utslagsområden
 • Röda och inflammerade utslag
 • Fjällning och torrhet på huden
 • Klåda, som kan vara mycket intensiv
 • Svullnad och rodnad
 • Obehag och smärta
 • Ansikte och hals
 • Böjveck, som armbågar och knän
 • Händer och fötter
 • Andra områden som är utsatta för friktion

Atopiskt eksem hos barn har olika utseenden och symptom baserat på ålder och svårighetsgrad. Spädbarns eksem är ofta fuktigt och rött, medan det hos äldre barn blir torrt och fjällande eller knottrigt.

Att känna igen atopiskt eksem hos barn

Det är ibland utmanande att upptäcka atopiskt eksem hos barn, särskilt i ögonområdet. Därför är det viktigt att notera eventuella utslag och symtom. Symtomen sträcker sig från milda till svåra och påverkar livskvaliteten.

Vid misstanke om atopiskt eksem bör man kontakta en barnläkare för undersökning. Läkaren kan ge råd och behandling för att förbättra barnets hälsa och välbefinnande.

När ska man söka läkare för eksem runt ögonen hos barn

Om ditt barn lider av eksem runt ögonen regelbundet, är det kritiskt att konsultera en läkare. Detta hjälper till att få en exakt diagnos och rätt behandling. En barnläkare kommer att granska situationen noga och erbjuda vägledning om medicinering och hudvård.

Vid allvarligare eksem, kan det behövas en remiss till en hudspecialist för ytterligare terapi och övervakning. Att inte fördröja vård är av yttersta vikt, särskilt om symtomen kvarstår trots tidigare behandling eller om de påverkar barnets välbefinnande.

Det är rekommenderat att söka en läkare med expertis inom hudsjukdomar för barn med eksem runt ögonen. En sådan specialist kan fastställa en precis diagnos och anpassa en effektiv behandlingsplan enligt barnets unika förutsättningar. Dessutom kan läkaren upptäcka och råda om möjliga underliggande orsaker till eksemet. Hen kan också ge tips angående symptomhantering och hur man undviker faktorer som utlöser eksem.

Att konsultera en läkare för eksem runt ögonen hos barn är viktigt för att säkerställa att korrekt behandling ges inom rimlig tid. Detta kan vara avgörande för att hantera svåra eller ihållande symtom. Tveka inte att boka en tid hos läkare om ditt barn lider av eksem kring ögonen.

Behandlingsalternativ för eksem runt ögonen hos barn

För eksem runt ögonen hos barn finns flera behandlingsmöjligheter att tänka på. Först och främst kan du använda mjukgörande medel. Dessa medel hjälper till att lindra klådan och skydda huden.

Ett annat alternativ är antihistaminer. Dessa kan minska både klåda och inflammation. De är speciellt bra om eksemet är allergiskt.

Sekundära infektioner kan också uppstå. Om detta händer, kan doktorn skriva ut antibiotika. Antibiotikan hjälper till att stoppa spridningen av infektionen.

Immunterapi är ett val för vissa barn. Det här sättet att behandla eksem handlar om att minska kroppens allergiska reaktioner. Läkaren kommer att gradvis öka exponeringen för allergenet för barnet.

Var noggrann när du använder mediciner. Det är viktigt att prata med läkare, särskilt för barn under 2 år. Om kortison används, bör detta råd följas noga.

Behandlingsalternativ Fördelar Nackdelar
Smörja med mjukgörande medel regelbundet – Lindrar klåda och återfuktar
– Bevarar hudens naturliga skydd
– Kan kräva regelbunden och kontinuerlig användning
Antihistaminer – Minskar klåda och inflammation – Kan orsaka sömnighet eller andra biverkningar
Antibiotika – Behandlar sekundär infektion – Kan ha biverkningar och ökad resistens
Immunterapi – Minskar allergiska reaktioner – Kan vara tidskrävande och kräva regelbundna besök

Använd vad som är bäst för barnet. Lyssna på doktorns råd för att hitta den optimala behandlingen.

Slutsats

Eksem runt ögonen hos barn är en utmaning. Men med rätt vård finns det chans till lindring. Det är nödvändigt att uppsöka en läkare för en exakt diagnos av eksemet.

Med rätt medicinsk behandling, hudvård och förebyggande åtgärder kan man hjälpa barnet. Detta bidrar till att de bättre kan hantera och kontrollera sina eksem.

Att följa läkares rekommendationer är viktigt. De erbjuder inte bara råd utan kan också föreslå lämpliga behandlingsalternativ för att lindra symtomen. Följ upp regelbundet för att säkerställa att behandlingen är effektiv.

Vidta sedan förebyggande åtgärder, såsom att undvika kända allergener och använda mjukgörande krämer. Detta hjälper barnet att leva bekvämt, med mindre symtom.

Slutsatsen är klar. Med rätt vård och omsorg kan man effektivt kontrollera och lindra eksem hos barn. Detta leder till en markant förbättrad livskvalitet för dem.

FAQ

Varför får barn eksem runt ögonen?

Eksem runt ögonen kan bero på flera faktorer. Dessa inkluderar arv, torr hud, allergier, och kontakt med irriterande substanser. Även stress kan spela in.

Vilka är symtomen på eksem runt ögonen hos barn?

Tecknen på eksem vid ögonen är tydliga. Bland dessa märks rodnad, klåda, svullnad, och hud som fäller. Huden blir även känslig och öm.

Vilka behandlingar finns för eksem runt ögonen hos barn?

Det finns flera metoder för att behandla eksem runt ögonen. Mjukgörande krämer och kortison kan vara till nytta. Dessutom används ibland antihistaminer, antibiotika och immunterapi.

Finns det eksemkrämer som är lämpliga för barn?

Ja, eksemkrämer anpassade för barn finns tillgängliga. Vissa innehåller naturliga ämnen såsom aloe vera eller kamomill. Andra har kortison för mer direkt effekt.

Finns det några hemma-behandlingar man kan använda för att lindra eksem runt ögonen hos barn?

Flera huskurer kan minska eksemets påverkan. Dessa inkluderar att undvika irriterande ämnen och allergener. Kalla kompresser och mjukgörande krämer är också effektiva.

Vilka råd kan man få från barnläkaren angående eksem runt ögonen hos barn?

Barnläkare ger ofta användbara tips för eksem. Det kan innebära specifik medicinering, hudvårdsråd och rekommendationer för att förändra livsstilen.

Är nässelutslag relaterat till eksem runt ögonen hos barn?

Nässelutslag och eksem kan vara kopplade. Men det är viktigt att få rätt diagnos och behandlingsplan för båda sjukdomarna.

Vilka är några vanliga frågor om eksem runt ögonen hos barn?

Många undrar hur man ska vårda barnets hud. Andra frågor rör när man ska söka medicinsk vård och vilka behandlingsmöjligheter som finns.

Vilka hudvårdstips kan hjälpa till att lindra eksem runt ögonen hos barn?

Bra hudvård kan förbättra barnets tillstånd. Det inkluderar att undvika irriterande produkter, använda mjukgörare och slut med att klia. Att hålla huden ren och fuktad är också nyckelfullt.

Vad är atopiskt eksem och hur påverkar det barn?

Atopiskt eksem är en hudåkomma som ofta drabbar barn. Det märks av torr hud och återkommande, irriterande utslag. Sjukdomen kan påverka flera kroppsdelar, inklusive ögonpartiet.

När ska man söka vård för eksem runt ögonen hos barn?

Om traditionella behandlingar inte fungerar eller eksemet försämrar barnets vardag, är det dags att uppsöka en specialist.

Vilka behandlingsalternativ finns för eksem runt ögonen hos barn?

Vid eksem runt ögonen finns flera behandlingsvägar. Mjukgörande, kortison, antihistaminer, antibiotika och immunterapi står till buds. Doktorns rekommendation vägleder valet.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *