Eksem under ögat: Orsaker och behandlingar

Eksem under ögat: Orsaker och behandlingar

Eksem under ögat är en vanlig hudåkomma som kan vara både irriterande och smärtsam. Det kan påverka både vuxna och barn och orsakas av olika faktorer såsom allergier, hudirritation och genetiska faktorer. Huden runt ögat är känslig och tunn, vilket gör den extra mottaglig för eksem.

Allergiska reaktioner är en vanlig orsak till eksem under ögat. Det kan vara reaktioner på hudvårdsprodukter, smink eller pollen som kan orsaka irritation och inflammation i huden. Hudirritation kan även uppstå från att använda för starka produkter eller att vara i kontakt med kemikalier som kan irritera huden runt ögat. Genetiska faktorer kan också spela in, där en familjehistoria av eksem ökar risken för att utveckla det själv.

För att behandla eksem under ögat kan man använda receptfria eller receptbelagda hudkrämer som innehåller antiinflammatoriska ämnen eller kortison för att minska svullnad och klåda. Det är även viktigt att undvika allergener som kan orsaka eksemet, såsom vissa hudvårdsprodukter, smink eller pollen. Om eksemet är svårt och inte förbättras med receptfria behandlingar är det viktigt att söka hjälp från en läkare för ytterligare behandling.

Frequently asked questions:

 1. Vad är de vanligaste orsakerna till eksem under ögat?
  De vanligaste orsakerna till eksem under ögat är allergier, hudirritation och genetiska faktorer.

 2. Hur kan man behandla eksem under ögat?
  Behandlingar för eksem under ögat inkluderar användning av hudkrämer med antiinflammatoriska ämnen eller kortison, samt att undvika allergener som kan orsaka eksem.

 3. Finns det receptfria behandlingar för eksem under ögat?
  Ja, det finns receptfria hudkrämer som kan hjälpa till att lindra symtomen av eksem under ögat.

 4. Vilka är symtomen på eksem under ögat?
  Symtom på eksem under ögat kan inkludera rodnad, klåda, svullnad och fjällande hud.

 5. Hur kan man förebygga eksem under ögat?
  För att förebygga eksem under ögat är det viktigt att undvika allergener och att använda skonsamma hudvårdsprodukter.

 6. När ska man söka hjälp från en läkare för eksem under ögat?
  Om eksemet är svårt och inte förbättras med receptfria behandlingar är det viktigt att kontakta en läkare för ytterligare behandling.

 7. Kan eksem under ögat bli kroniskt?
  Ja, i vissa fall kan eksem under ögat bli kroniskt och kräva regelbunden behandling och uppföljning av en läkare.

För att få mer information om eksem under ögat och dess behandlingar kan man söka på tillförlitliga medicinska webbplatser eller kontakta en hudläkare för rådgivning och hjälp. Det är viktigt att vara noggrann med att söka korrekt information för att kunna hantera och behandla eksem på ett effektivt sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *