Eksemtäcke – Skydd för hästar mot insekter

Kära hästägare,

Är du angelägen om din hästs välbefinnande? Det finns ingen större prioritet än att se till att din häst är glad och frisk. Vi delar din passion för hästar och förhindra dem från att drabbas av eksem och insektsbett.

Insekter som flugor och svidknott är inte bara irriterande utan farliga för din hästs hälsa. De kan utgöra en stor belastning och orsaka eksem, vilket leder till smärta och obehag.

Ett eksemtäcke kan vara din räddning. Det fungerar som ett skydd mot insekter samt lindrar eksem. Dessutom ger det skydd mot UV-strålar och minskar klåda.

Eksemtäcken finns i olika modeller som passar alla säsonger och hästars behov. Oavsett om du behöver skydd mot solen, insekter eller en behandling för eksem, så finns det ett eksemtäcke som är perfekt för din häst.

Viktiga insikter:

  • Ett eksemtäcke ger skydd mot insektsbett och lindrar eksem.
  • Eksemtäcket fungerar som en barriär mot solens skadliga UV-strålar.
  • Det finns olika varianter och modeller av eksemtäcken att välja mellan.
  • Eksemtäcken kan användas både som behandling och förebyggande skydd.
  • Ett eksemtäcke ger hästen ökad komfort och välbefinnande.

Investera i ett eksemtäcke för din hästs skull. Din häst förtjänar den bästa vården för att leva i en insektsfri och bekväm miljö.

Varför behöver hästar eksemtäcke?

Hästar kan drabbas av eksem, en hudsjukdom som orsakas av allergiska reaktioner på insektsbett. Det forsar fram stark klåda, sår och irritation i huden. Ett eksemtäcke är nödvändigt för att skydda och lindra hästar. På sommaren är hästar extra utsatta för insektsangrepp. Därför fungerar eksemtäcket som en vital skyddsbarriär.

Hudåkomman eksem är särskilt plågsam för hästar. Klådan kan bli akut och orsaka sår samt hudirritation. För att skydda dem mot parasitbett och mildra klåda, är eksemtäcket oumbärligt. Eksemtäcket utgör en barriär som minskar sannolikheten för bett och klåda.

Eksemtäcket ger inte bara skydd från insekter, utan också från solen. Vissa modeller är utvecklade med UV-skydd för att skydda huden från solens skadliga strålar. Solbränna och solblekning hos hästar med ljus hud kan därmed förebyggas med ett eksemtäcke.

På vintern skapar eksemtäcket ett extra lager av skydd mot kyla och regn. Det kan bäras för att hålla hästen varm och torr. Materialen är isolerande och hjälper till att bibehålla en bekväm temperatur för hästen. Genom detta åtgärdas bekvämlighet och skydd för hästen året om.

Vilka typer av eksemtäcken finns det?

Marknaden erbjuder flera typer av eksemtäcken, var och en med unika egenskaper. Det finns polyestertäcken med extra UV-skydd och täcken gjorda av hampa eller bomull. Dessa material tillgodoser hästens behov och ägarens miljöval.

Polyestertäcken med extra UV-skydd

Eksemtäcken av polyester är mycket populära. De utmärker sig med sin UV-skydd-funktion, perfekt för att skydda hästen mot solens dåliga effekter. I synnerhet under sommarhalvåret.

Tättvävda material hindrar insekter att tränga igenom. Samtidigt skyddar de mot solens direkta strålar.

Naturliga eksemtäcken av hampa eller bomull

Naturliga alternativ som hampa eller bomull passar hästar med känslig hud. De följer också ett miljövänligt tillvägagångssätt som många ägare värdesätter. Dessa material andas bra och erbjuder hästen både komfort och skydd.

Prisvariation för eksemtäcken

Eksemtäckens pris varierar beroende på flera faktorer. Märke, material och funktioner påverkar priset. Ofta är högkvalitativa täcken med extra funktioner dyrare än enklare modeller.

Ekologiska täcken kan också kosta mer än konventionella. Här betalar man för dess hållbarhet och miljöhänsyn. Att hitta balansen mellan pris och kvalitet är nyckeln för både hästens och ägarens bästa.

Exempel på eksemtäcken och prisnivå

Eksemtäcke Pris
Hansbo Sport Eksemtäcke SEK 1 200
HKM Eksemtäcke SEK 900
Horseware Rambo Natura Eksemtäcke SEK 1 500

Priserna kan skifta beroende på var och tid.

Att noga jämföra eksemtäcken är viktigt för att hitta det bästa för hästen och ägaren. Ett rätt valt täcke ger optimalt skydd och komfort vid eksem, oavsett väder.

Populära märken av eksemtäcken

Det finns flera kända märken av eksemtäcken som är kända för att erbjuda kvalitetsprodukter. Valet av märke är viktigt för att en häst ska få det bästa skyddet och komforten. Några av marknadens mest populära märken inkluderar:

Hansbo Sport Eksemtäcke

Hansbo Sport är välkänt för sina högkvalitativa eksemtäcken med genomtänkt design. Deras produkter har visat sig vara effektiva mot insekter och för att minska klåda. De erbjuder ett brett sortiment av modeller för varierande behov.

HKM Eksemtäcke

HKM är ledande inom hästsport och deras eksemtäcken är kända för hållbarhet och skydd. De skyddar inte bara mot insekter utan även mot skadliga solstrålar. HKM:s eksemtäcken erbjuder överlägsen säkerhet och komfort.

Horseware Rambo Natura Eksemtäcke

Horseware är respekterat för sina hästprodukter. Rambo Natura Eksemtäcke är skapat för att skydda och ge komfort åt hästar med eksem. Det högkvalitativa materialet lindrar klåda och skyddar mot insekter.

Märken som Hansbo Sport, HKM och Horseware är garant för kvalitet. Dessa märken erbjuder olika funktioner som UV-skydd, andningsfunktion och olika typer av skydd. Valet av märke försäkrar hästägare om kvalitet, skydd och komfort.

Funktioner och egenskaper hos eksemtäcken

Eksemtäcken är designade för att skydda hästar samtidigt som de ger komfort. Andasfunktionen är en nyckelfunktion här. Materialen tillåter luftcirkulation, vilket förhindrar överhettning och ger en sval passform.

De är skapade med tåliga material för att klara användning och tvätt. Denna egenskap säkerställer att eksemtäcken behåller sin kvalitet över tid, trots aktiviteter och tvätt.

Egenskapen easy care gör skötseln enkel. Tvätt i maskin på låg temperatur räcker. Detta förenklar för hästägare och håller täcken i gott skick.

Med stretchmaterial får hästen en bekväm, följsam passform. Täcket anpassar sig efter kropp och rörelser. Detta ökar även täckets livslängd och motståndskraft mot skador.

Egenskaper Beskrivning
Andasfunktion Material som tillåter luftcirkulation för att förhindra överhettning
Tålig Slitstarkt material som kan tåga regelbunden användning och tvätt
Easy Care Enkelt att sköta om och tvätta vid låga temperaturer
Stretchmaterial Tillverkat av flexibelt material för en bekväm och följsam passform

Tillbehör till eksemtäcken

För att ge hästen maximalt skydd och komfort, kan olika tillbehör till eksemtäcken vara en klok investering. En sådan accessoar är en flughuva. Den används tillsammans med eksemtäcket för att skydda huvudet och ögonen från flygande insekter.

Flughuvan fungerar som ett extra skydd. Den hindrar insekter från att komma åt de känsliga områdena på hästen. Det finns flera modeller och material att välja mellan, beroende på dina behov.

Reservspännen är ett annat ovärderligt tillbehör till eksemtäcket. Spännen kan slitas ut eller gå sönder, och behöver ibland bytas. Att ha reservspännen tillgängliga gör det enkelt att snabbt lösa eventuella problem.

Att använda tillbehör till eksemtäcken låter dig skräddarsy ett skydd som passar just din häst. Genom att kombinera eksemtäcket med en flughuva och ha reservspännen redo, ser du till att din vän får det bästa skyddet mot insekter och annat obehag.

Eksemtäcke för olika hästraser och behov

Vissa eksemtäcken är utformade specifikt för olika hästraser eller individuella behov. Ett tydligt exempel är QHP Icelandic Eksemtäcke, skapat för islandshästar. Det erbjuder skydd mot insekter, sol och en hög grad av komfort.

QHP Icelandic Eksemtäcke är fullproppat med funktioner. Det använder polyester som yttermaterial för att förhindra skav. Med ett innerfoder som känns silkesmjukt mot manke, skuldra och svans. Till och med halsdelen har öronhål för att säkerställa rörelsefrihet och komfort utan irriterande moment.

Att välja rätt eksemtäcke för hästens behov och ras är kritiskt. Med det rätta täcket erbjuder du din häst perfekt skydd och maximal komfort. Det QHP Icelandic Eksemtäcke gör livet lättare för islandshästar, vilket låter dem njuta av soliga dagar utan störande insekter.

Täcke Beskrivning
Eksemtäcket Rambo Sweetitch Hoody från Horseware Yttermaterial av polyester med silkeslikt innertyg över manke, skuldra och svans för att motverka skav. Halsdelen har hål för öronen.
Hansbo eksemtäcke Populärt på marknaden, erbjuder extra UV-skydd och har sömmar som är vänts ut och in för att undvika skav.
Eksemtäcket Zebra Horka Lycra för extra stretch, bogveck för komfort och en matchande eksemluva för att skydda ögon- och öronområden.

Eksemtäcke vs. Flugtäcke – vilket ska du välja?

Att välja mellan eksemtäcke och flugtäcke för din häst kräver omsorgsfull analys. Bägge täckena skyddar mot insekter och erbjuder komfort, men deras utformning och funktion varierar.

Eksemtäcke är framtaget för hästar med eksem och erbjuder fullödig skydd. Tillverkade av tätare tyg, dessa täcken inkluderar förlängda delar som täcker mage och svans. Detta minskar insekternas direktkontakt med huden. Dessutom ger eksemtäcken ett extra skydd mot solens UV-strålar vilket är avgörande för hästar med känslig hud.

Flugtäcken är betydligt lättare och bekvämare för hästen. Deras design främjar luftcirkulation och ventilerar bäst. Detta skapar en optimal miljö för hästar som inte behöver skydd över hela kroppen. Flugtäcken skyddar ändå mot insekter och garanterar en viss komfort utan att hindra rörelsefrihet.

”Båda täckena syftar till att skydda hästen mot insekter och ge komfort, men de skiljer sig i utformning och funktionalitet.”

När du väljer mellan eksemtäcke och flugtäcke, tänk på din hästs behov och dess miljö. För eksemdrabbade hästar som kräver omfattande skydd, är eksemtäcke det bästa valet. Om din häst ej lider av hudåkommor men behöver enkelt skydd mot insekter, överväg ett flugtäcke.

Hästens täckesbehov varierar med årstid och temperatur. Under sommaren kan ett eksemtäcke vara idealiskt, skyddande mot insekter och UV-strålar. Vintertid, kombinera ett flugtäcke med ett varmare täcke för bästa väderskydd.

Att välja det rätta täcket kräver uppmärksamhet på din hästs specifika behov. Rådgör med en veterinär eller erfaren hästägare för råd. Prova olika täcken för att hitta den bästa passformen och skyddet.

Eksemtäcken med UV-skydd och solskydd

Insekter är inte den enda faran utomhus. Hästar behöver också skydd mot solens skadliga UV-strålar. Vissa eksemtäcken erbjuder extra UV-skydd för att undvika solbränna och solblekning. Särskilt för ljushyade eller känsliga hästar är detta skydd ovärderligt.

Att göra användning av solskydd på områden som mulen ger ytterligare skydd. Ett eksemtäcke med inbyggt UV-skydd ger en omfattande barriär mot både insekter och solen.

För att parafrasera, en tabell nedan presenterar några välkända eksemtäcken med UV-skydd och solskydd:

Täcke Märke Beskrivning
HorseGuard Eksemtäcke HorseGuard Eksemtäcke som erbjuder extra skydd mot solens strålar. Tillverkat för att vara bekvämt och hållbart.
Eksolskydd Eksemtäcke Eksolskydd Speciellt utformat täcke ger skydd mot insekter och UV-strålar. Designat för att inte störa hästens rörelser.
Solskydd Eksemtäcke Solskydd Eksemtäcket har solskydd inbyggt. Skyddar mot solens farliga strålar och hjälper till att undvika solskador.

Eksemtäcken för olika väderförhållanden

Eksemtäcken erbjuder hela årets skydd, inte bara sommartid. Speciellt designade täcken hjälper hästen att hålla sig sval. De skyddar mot insekter och kyla. I vinter är isolerande eksemtäcken viktiga för att säkerställa hästens komfort i kylan.

Rätt eksemtäcke i varje säsong är avgörande. För vintertiden behövs isolerade täcken som skyddar mot kylan. Material med värmeegenskaper håller sedan hästen varm och nöjd.

HKM Eksemtäcke Cooling är idealiskt för vintern. Dess goda ventilation håller hästen sval på varma dagar. Samtidigt håller dess isolering värmen på vintern. Hästen kommer vara glad och skyddad i detta täcke, oavsett vädret.

Att tänka på hästens specifika behov är viktigt när man väljer eksemtäcke. Det är inte bara årstiden som avgör. Ett bekvämt och skyddande täcke, anpassat efter din häst, är nyckeln till välbefinnande året runt.

Eksemtäcken med zebramönster

Eksemtäcken med zebramönster är nu mycket populära i hästvärlden. Ny forskning visar att flugor blir vilseledda av mönstret. De har svårt att följa hästens rörelser under ett zebramönstrat täcke. Därmed minskar risken för bett och hästen får ett bra skydd.

”Sedan jag börjat använda zebramönstrade täcken, märker jag stor skillnad. Flugorna är mindre besvär och hästarna mera lugna och bekväma,” säger hästägare Anna Svensson med erfarenhet.

En zebramönstrad eksemtäcke fungerar bra som komplement i sommar. Mönstret skrämmer bort insekter och ger hästen extra skydd mot störningar.

Framförallt flugtäcke

Flugtäcken med zebramönster är speciellt omtyckta för sin funktion. De skyddar effektivt mot insekter och har en snygg design. På så sätt kan hästarna både njuta av betessläpp och känna sig trygga i stallet.

Det finns flera typer av zebramönstrade flugtäcken. Några är gjorda av lätta material för varma dagar. Andra är fodrade för extra skydd i kallare väder.

Gör en fashion statement

Zebramönstrade täcken ger även chansen att sticka ut. För hästägare är det ett roligt sätt att visa sin kreativitet. Täckets unika stil tillför något extra till hästens utseende.

Samtidigt som det ser bra ut, är det praktiskt och fungerar. Täcket skyddar mot insekter och hjälper hästen att vara avslappnad utomhus. Att välja ett zebramönstrat täcke kombinerar stil med nytta.

Eksemtäcken för ridning och träning

För ridning eller träning finns särskilda eksemtäcken för att skydda hästen. Ett flugridtäcke ger optimalt skydd även när hästen svettas. En flughuva skyddar huvudet och ögon från insekter och förbättrar hästens syn i starkt ljus.

Eksemtäcken är ett effektivt sätt att hålla hästen bekväm och skyddad. Ett flugridtäcke fungerar som barriär mot insekter. Det mildrar eksemklåda, vilket gör ridaktiviteter bättre för både ryttare och häst.

Flugridtäcken har en kroppsnära design för att undvika friktion. Det är ofta gjort i lätt, ventilerande material för hästens komfort. Vissa varianter har svansskydd för att skydda mot insekter.

En flughuva skyddar hästens huvud och ögon från insekter och solens strålar. Den är oumbärlig vid soligt väder eller där insekter är många. Tillsammans med ett eksemtäcke får hästen fullt skydd under aktiviteterna.

Att välja högkvalitativa eksemtäcken är viktigt för hästens välbefinnande. Dessa täcken och tillbehör ska möta hästens behov och ge optimalt skydd.

Att välja rätt eksemtäcke

Att välja ett eksemtäcke för sin häst kräver att man fokuserar på hästens behov och miljön den lever i. Ett väl genomtänkt val ger hästen det bästa skyddet och ökar dess komfort.

Hästens reaktion på insektsbett är en viktig aspekt att tänka på. En del hästar kan vara extra känsliga och behöver täcken som skyddar bättre. Klimatet spelar också roll; i varma områden är solskydd nödvändigt medan kalla klimat kräver täcke som håller värmen.

Att läsa recensioner och prata med andra hästägare kan ge värdefull insikt vid val av eksemtäcke. Att konsultera en veterinär eller hästexpert är också en bra idé. Genom noggrann forskning och övervägande av hästens behov, blir det lättare att hitta det perfekta eksemtäcket.

Tips för att använda eksemtäcken

För bäst resultat med eksemtäcken, använd det sm tänkt och vårdar det väl. Här är några värdefulla råd:

  1. Använda eksemtäcke under rätt säsong: I mars börjar säsongen för att skydda hästen mot insekter vid sommareksemen. Täcket bör sitta på tills frostnätterna för insekter är borta. Det skyddar mot bett och allergier.
  2. Rätt passform: Ett välsittande eksemtäcke är viktigt. För stort eller för litet täcke ger dålig effekt eller obehag. Följ tillverkarens måttguide och mät din häst noggrant.
  3. Regelbunden tvätt och underhåll: Tvätta eksemtäcket regelbundet enligt anvisningar för att behålla kvaliteten. Tänk också på att rengöra flughuvor och tillbehör till täcket.
  4. Kontrollera täckets skick: Inspektera ditt täcke noga för skador före användning. Säkerställ att spännen och remmar är hela och fungerar. Åtgärda eller byt ut delar som är skadade.

Att följa dessa råd ger din häst optimalt skydd och komfort. Tills tillverkare kan det finnas unika omvårdnadsinstruktioner. Följ alltid tillverkarens rekommendationer.

Källa: https://www.hippson.se/artikelarkivet/sponsrad/sa-skyddar-du-hasten-mot-sommareksem.htm

Rätt användning och vård av eksemtäcken ger din häst överlägset skydd och komfort. Dessa tips hjälper din häst att undvika insektsbett och sommarallergier.

Slutsats

Undersökningar om eksemtäckens användning inom den svenska hästbranschen visar flera viktiga insikter. Dessa täcken är nödvändiga för att skydda hästar mot insekter. De lindrar klåda vid eksem och ger komfort oavsett väder.

Vi har samlat insikter från erfarna yrkesverksamma inom hästvärlden. De visade att eksemtäcken har olika syften beroende på områden. Inom ridsporten används de för att göra hästarna mer hanterbara, skydda mot insekter och reglera värme genom klippning. I travvärlden hjälper täckena även till att optimera hästarna genom att minska pälsens tillväxt.

Det visade sig att disciplinerna har olika synsätt på täckens roll. Islänningar använder oftast tunna täcken under leriga förhållanden. Däremot varierar täckens tjocklek för hästarna i dressyr och hoppning, beroende på klippning.

En enig uppfattning är att tjock päls stör hästarnas prestation. Eksemtäcken ger därför ägare och ryttare möjlighet att skapa en bättre skyddsmiljö för sina hästar.

FAQ

Vad är ett eksemtäcke?

Ett eksemtäcke är designat för att skydda hästar mot insekter och eksemens symtom. Det fungerar lika bra under sommaren som vintern. Finns i olika varianter för att passa olika hästbehov.

Varför behöver hästar eksemtäcke?

Hästars hud kan reagera allergiskt på insekters bett och utveckla eksem. Ett eksemtäcke skyddar från insekter och minskar eksemets symtom. Det hjälper till att reducera klåda och irriterad hud.

Vilka typer av eksemtäcken finns det?

På marknaden finns en mångfald modeller och märken av eksemtäcken. Dessa varierar i material, såsom polyester med extra UV-skydd och naturliga material som bomull och hampa.

Vilka är några populära märken av eksemtäcken?

Några av de mer populära märkena inkluderar Hansbo Sport, HKM, och Horseware Rambo Natura.

Vilka funktioner och egenskaper har eksemtäcken?

Eksemtäcken är ofta tillverkade i material med god andningsförmåga och är mycket slitstarka. De har ofta stretch för bra passform. Att tvätta dem i maskin på låga temperaturer gör dem enkla att underhålla.

Finns det tillbehör till eksemtäcken?

Ja, tillbehör som flughuvor och reservspännen kan förbättra skyddet och komforten för hästen.

Finns det eksemtäcken för olika hästraser och behov?

Absolut, det finns eksemtäcken som är speciellt anpassade för vissa raser, inklusive islandshästar.

Vad är skillnaden mellan eksemtäcke och flugtäcke?

Eksemtäcken ger mer täckande skydd med sitt tätare tyg. Flugtäcken är lättare och mer bekväma, med mindre täckning.

Finns det eksemtäcken med UV-skydd och solskydd?

Ja, vissa eksemtäcken har extra UV-skydd för att skydda hästen mot solbränna och solblekning. Särskilt solskydd kan appliceras på ömtåliga hudområden som mulen.

Kan eksemtäcken användas under olika väderförhållanden?

Eksemtäcken passar både sommar och vinter. Vissa är genomtänkt designade för bra ventilation på sommaren. Andra använder isolerande material för att ge extra värme vintertid.

Finns det eksemtäcken med zebramönster?

Ja, eksemtäcken med zebramönster har visat sig vara effektiva. Flugor blir förvirrade av mönstret och störs, vilket minskar deras påverkan.

Finns det eksemtäcken för ridning och träning?

Absolut, det finns eksemtäcken anpassade för aktiviteter som ridning och träning. Till exempel flugridtäcken och flughuvor.

Hur väljer jag rätt eksemtäcke?

När du väljer, tänk på hästens behov, eventuella rasfaktorer, och de specifika väderförhållandena där hästen ska vara.

Vilka är några tips för att använda eksemtäcken?

Starta tidigt med täcket på säsongen och följ tillverkarens råd gällande tvätt och underhåll.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *