Fakta om eksem på händerna

Fakta om eksem på händerna

Eksem är en vanlig hudåkomma som kan uppstå var som helst på kroppen, inklusive händerna. Det kan vara både smärtsamt och irriterande och påverka ens dagliga liv. Eksem på händerna kan orsakas av olika faktorer såsom genetik, allergier, stress, väderförhållanden, och användning av starka kemikalier. Det är viktigt att förstå symtomen och hur man kan behandla eksem på händerna på ett effektivt sätt.

Symtom på eksem på händerna inkluderar rodnad, svullnad, klåda, fjällande hud, blåsor, och ibland även sår. Det kan vara svårt att undvika att använda händerna i vardagen vilket kan förvärra tillståndet. Det är därför viktigt att ta hand om händerna och undvika att använda produkter som kan irritera huden ytterligare.

Behandling av eksem på händerna kan innefatta användning av mjukgörande krämer, steroidkrämer, antihistaminer, och i vissa fall även ljusbehandling. Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och undvika att klia på huden då det kan förvärra tillståndet. Att undvika starka kemikalier och allergener kan också hjälpa till att minska symtomen.

Frequently asked questions:

 1. Kan eksem på händerna vara ärftligt?
  Ja, eksem kan vara ärftligt och personer med familjehistorik av hudsjukdomar löper större risk att utveckla eksem på händerna.

 2. Kan eksem på händerna botas helt?
  Eksem är en kronisk hudsjukdom och kan vara svår att bota helt, men symtomen kan hanteras och lindras med rätt behandling.

 3. Kan klimatet påverka eksem på händerna?
  Ja, kallt och torrt klimat kan förvärra symtomen på eksem på händerna. Det är viktigt att använda handkrämer och skydda händerna i kalla väderförhållanden.

 4. Är det vanligt att eksem på händerna återkommer?
  Ja, eksem kan vara en återkommande hudsjukdom och kräver regelbunden vård och behandling för att kontrollera symtomen.

 5. Kan stress påverka eksem på händerna?
  Ja, stress kan vara en trigger för eksem och kan förvärra symtomen. Att hantera stress och ha en hälsosam livsstil kan hjälpa till att minska symtomen på eksem.

 6. Finns det några speciella tvålar eller krämer som rekommenderas för eksem på händerna?
  Ja, det finns speciella tvålar och krämer som är skonsamma för huden och kan hjälpa till att lindra symtomen på eksem på händerna. Det är bäst att rådfråga en hudläkare för att få rekommendationer på lämpliga produkter.

 7. Hur kan man förebygga eksem på händerna?
  För att förebygga eksem på händerna är det viktigt att undvika starka kemikalier, använda handskar vid kontakt med allergener, hålla händerna återfuktade, undvika att klia på huden, och hantera stress på ett hälsosamt sätt.

För att få mer specifik information om behandling av eksem på händerna och andra hudsjukdomar rekommenderas det att kontakta en hudläkare eller söka på pålitliga medicinska webbplatser som t.ex. 1177 Vårdguiden eller DermNet NZ. Det är viktigt att få korrekt information och behandlingsråd från professionella för att hantera eksem på händerna på bästa sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *