Råd för behandling av runda eksem hos barn

Att märka utslag på ens barn är alltid skrämmande. Viljan att bota och lindra är stark. Under det första levnadsåret är utslag vanliga. Denna tid präglas av många hudförändringar. Man bör komma ihåg att utslag kan se olika ut beroende på barnet. Till och med samma barn kan uppleva olikt utseende i utbrotten.

Runda eksem är en typiskt utslagstyp hos barn. Att se ens barn kliande och obekväma kan vara frustrerande. Men det finns hjälp att få. Många behandlingsalternativ och råd finns för att lindra symptomen och förbättra hudens hälsa.

En central del i att hantera runda eksem är att smörja huden. Smörjning minskar klåda. Dessutom skyddar det huden från skadliga yttre faktorer. Undvik att huden torkar ut genom att inte duscha för ofta och använda milda tvålar. Att undvika allergener och klor är också viktigt. Man bör sträva efter en ren och dammfri inomhusmiljö. Kliande bör man undvika och kortisonkrämer bör användas med försiktighet och bara efter att ha pratat med en läkare.

Lär dig mer om runda eksem hos barn. Denna artikel ger råd för att behandla och förebygga eksem.

Nyckelpunkter:

 • Runda eksem är vanligt hos barn och kan orsaka klåda och irritation på huden.
 • Regelbunden smörjning med mjukgörande medel kan hjälpa till att lindra symtomen.
 • Skydda huden från uttorkning genom att undvika för frekvent duschning och användning av milda tvålar.
 • Undvik ämnen som kan orsaka besvär, som allergiframkallande ämnen och klor.
 • För att undvika klåda och irritation är det viktigt att undvika att klia på huden och använda receptfria kortisonkrämer endast efter rådgivning från en läkare.

Smörj regelbundet

Att smörja med mjukgörande medel är nyckeln mot runda eksem hos barn. Det lindrar klåda och skyddar huden. Smörj ofta, även om eksemen inte syns. Välj en hudkräm som är skräddarsydd för barn, och var överenskonsekvent om användningen.

En bra kräm innehåller naturliga ämnen för fukt och skydd. Använd den efter badet på fuktig hud för bäst effekt. Smörj även på kvällen för att huden ska återhämta sig under natten.

Välj rätt hudkräm

Beakta barnets hudtyp och allergier när du plockar en kräm. För torr hud behövs en fetare kräm. Lotioner funkar bättre för oljig hud. Få tips från experter vid val av kräm.

[VARUMÄRKE]s kräm passar särskilt bra för eksembarn. Den lindrar klåda och har inga starka dofter. Används dagligen för fuktbalans och starkare hud.

Med rätt mjukgörare, kan du hjälpa ditt barn hantera eksem. Det minskar klåda och skyddar mot uttorkning. Se till att vara regelbunden i användningen. Vid mer allvarliga fall, sök läkare för expertråd.

Skydda huden från att torka ut

Att förhindra uttorkning av huden är nyckeln för att undvika eksem hos barn. Det förslås ett minskat badande och kortare duschar. Använd inte för mycket tvål när du tvättar eksemområden, välj milda alternativ. Och efter vattenkontakt, glöm inte att smörja in med mjukgörande kräm.

Hudkrämer med naturliga fuktighetsbevarare som aloe vera och glycerin är utmärkta. De mjukar upp huden och låser in fukt. Var noga med att välja krämer som är skonsamma och doftfria för barnets hud.

Välj kläder av bomull för att andningen ska vara lätt för huden. Syntetiska kläder bör undvikas eftersom de kan göra huden svettig och orsaka klåda.

”Att undvika överdriven vattenexponering och att använda mjukgörande hudkräm regelbundet kan hjälpa till att skydda huden från att torka ut och minska risken för runda eksem hos barn.”

Undvik Använd
Frekvent och långvarig duschning eller badning Duscha eller bada mindre frekvent och för korta stunder
Överdriven användning av tvål och vatten Milda oparfymerade tvålar eller speciella rengöringsprodukter för torr och känslig hud
Kläder av syntetiska material Kläder av mjuka och luftiga material som bomull

Att hålla huden återfuktad är avgörande för att hålla eksem borta från barn. Milda rengöringsprodukter och regelbunden användning av mjukgörande krämer är centrala. Dessa åtgärder bibehåller hudens naturliga balans och förhindrar att den torkar ut.

Skydda dig mot ämnen som kan ge besvär

För att minska risken för runda eksem hos barn är det nödvändigt att undvika utlösande ämnen. Dessa kan inkludera kemikalier och ämnen som framkallar allergier. Här är flera råd för att skydda ditt och ditt barns välbefinnande.

Använd hudvänliga tvättmedel och hudprodukter

Välj tvättmedel och hudvårdsprodukter utan parfym och allergener. Att förse tvätten med överflödigt tvättmedel eller sköljmedel kan orsaka hudirritation.

Undvik ämnen som kan irritera huden

Undvik ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner eller irritation. Aggressiva diskmedel och rengöringsprodukter kan skada hudens skyddslager. Nickelallergikar bör undvika nickelhaltiga smycken.

Skydda händerna vid diskning

Plasthandskar bör användas vid diskning för att minska exponering för irriterande ämnen. Efter diskning, ta av handskarna och tvätta händerna väl, speciellt under smycken.

Bild

Undvik klorhaltigt vatten

Klor i poolvatten kan irritera och förvärra eksem. Badande i pooler bör skölja sig noga efter bad.

Undvik ämnen som kan tömma hudens naturliga fukt

Några ämnen, som alkohol och kraftiga tvålar, kan torka ut huden och förvärra eksem. Använd istället hudvårdsprodukter som är milda och återfuktande.

För att sammanfatta

 • Undvik ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner eller irritera huden.
 • Använd hudvänliga tvättmedel och hudprodukter utan starka kemikalier.
 • Skydda händerna vid diskning med plasthandskar.
 • Undvik att komma i kontakt med klorhaltigt vatten.
 • Undvik ämnen som kan torka ut huden, som alkohol och starka tvålar.

Ha inte för varmt inomhus och undvik damm

För varmt inomhus och damm kan förvärra barns runda eksem. Det är nyckeln till att undvika dessa problem. Håll en passande temperatur inomhus och se till det är dammfritt.

Då luften blir torr vid höga temperaturer, kan det göra eksemet värre och klådan öka. Så, att inte överhettas är viktigare än många tror. En bekväm temperatur i huset är att föredra.

En lagom inomhustemperatur hjälper till att minska eksemsymptom hos barn och gör miljön trevligare för dem.

Dammiga platser är också skadliga. Allergener och irriterande partiklar finns i damm. Så, hålla rent och dammfritt minskar risken för eksem för ditt barn.

Genom att rensa från damm kan klåda och irritation minskas, och hemmet bli hälsosammare.

Använd luftiga kläder

För att undvika runda eksem hos barn, är valet av kläder av stor vikt. Välj sådant som är luftigt och vänligt mot huden. Material som bomull, bambu eller silke, släpper igenom mer luft och reducerar irritation.

Bomull är känt för sin förmåga att släppa igenom luft. Det är mjukt och behagligt för huden. Dessutom absorberar bomull fukt, vilket hjälper till att hålla huden torr och bekväm.

Bambu är en annan otroligt bekväm och luftig fiber. Den har en naturlig anti-bakteriell egenskap. Därför är bambu ett bra val för känslig hud. Silke är känt för sin lyx och är också hudvänligt. Det är särskilt bra för barn med känslig hud.

Tyvärr kan vissa material orsaka mer skada än nytta. Ull kan vara klådig och obehaglig. Det kan till och med framkalla allergiska reaktioner. Precis som ull, kan även kläder som inte andas leda till obehaglig svettning och irritation.

Viktigt är alltså att välja rätt kläder; de bör vara luftiga och i material som andas. Bomull, bambu och silke är utmärkta val. Undvik material som är känt för att orsaka klåda. Och tänk på att svettiga kläder kan öka irritationen.

Luftiga kläder för att förebygga runda eksem hos barn
Material Fördelar
Bomull – Luftgenomsläpplig
– Absorberar fukt
– Mjuk mot huden
Bambu – Luftig
– Naturligt antibakteriell
– Skonsam mot känslig hud
Silke – Hudvänligt
– Mjukt och lyxigt
– Passar känslig hud

Bomull, bambu och silke är exempel på luftiga och hudvänliga material som kan hjälpa till att förebygga runda eksem hos barn. Undvik syntetkläder och ull, och undvik kläder som gör att huden svettas. Genom att vara medveten om materialval kan du bidra till att minska klåda och irritation hos ditt barn.

Sola försiktigt

Solen kan vara bra för barn med runda eksem genom att lätta på symtomen. Men det är viktigt att vara försiktig och inte låta huden bränna sig. Huden med eksem är extra känslig. Så, små barn bör inte vara i direkt solljus. De måste skyddas ordentligt från solen. Det gäller framför allt de barn som är under ett år.

För äldre barn är det nödvändigt att skydda dem från solbränna. När solen skiner ute bör solskyddsfaktor användas för att skydda huden. Detta sätt kan hjälpa till att minska risken för irritation hos barnets eksem.

Välj en solskyddsprodukt som är snäll mot huden. Använd den regelbundet utifrån tillverkarens riktlinjer. Det är avgörande för att undvika skador orsakade av starka solstrålar.

Det gäller att sola säkert för att minska risken för skador. Det är extra viktigt att vara på sin vakt under solens starkaste timmar, mellan 11 och 15. Om det går, undvik att vara ute då. Annars, se till att du är i skuggan för att skydda dig själv.

Att använda solskydd är inte bara för varma och soliga dagar. Även om det är mulet eller kallt, kan solstrålarna skada huden. Därför är det smart att använda solskydd året runt, inte enbart på sommaren.

I slutändan är solen ofta en välgörare för barn med runda eksem. Detaljen är att göra det säkert genom att undvika solbränna. Solskydd och korrekt användning av det är kritiskt för att skydda barnets hud och lindra eksem.

Källa:

https://www.1177.se/skane/och-sjukdomar/hud-har-och-naglar/sjukdomar/eksem/hur-solsmart-hud-vid-eksem/

Försök att inte klia på huden

Att undvika klåda är nyckeln till att behandla runda eksem hos barn. Klåda kan göra utslag värre och öka risken för infektion. Väsentligt är att ha naglarna kortklippta för att minska skaderisken.

I stället för att klia kan en mjuk, försiktig beröring användas. Mjukgörande lotion underlättar detta och ger lindring. Massera försiktigt eller klappa på området istället.

Bomullsvantar är bra nattetid för att förhindra hudsår. De skyddar huden från sönderrivning. Vantarna ser till att naglarna inte når huden direkt.

Viktigt är att vantarna är torra och rena. Det förhindrar att fukt fastnar vid huden. Bomullsvantar minskar risken för att klia under sömnen, skyddar och bevarar hudens ytskikt intakt.

Att inte klia är en viktig del för att minska irritation. Kortklippta naglar och bomullsvantar skyddar huden. De hjälper till att bevara hudens försvarsbarriär intakt.

Mjuk, lugn beröring och användning av mjukgörande lotion lindrar klåda. Dessa steg utgör en viktig del i att hantera eksem hos barn. Genom att undvika klåda skyddar och vårdrar man den känsliga huden på bästa sätt.

Annat som kan göra eksemet värre

Ytterligare faktorer kan påverka eksem hos barn på ett negativt sätt. Stress, för mycket alkohol och bristfällig sömn är några exempel. Dessa kan öka klåda och irritabilitet hos barnen.

Stress är känd för att orsaka eller förvärra eksem. Stress påverkar kroppens immunförsvar, vilket kan öka inflammationen i huden. Det är viktigt att hjälpa barn att hantera stress och att skapa lugn.

Alkoholintag kan negativt påverka eksemet också. Alkohol torkar ut huden och ökar dess känslighet för irritation och klåda. Att minska alkoholintaget kan hjälpa till att förbättra eksemet.

Sömnbrist förhindrar kroppens effektivitet att hantera inflammation och stress. Det här kan försämra eksemet. Att se till att barnen får tillräckligt med sömn kan minska risken för eksem försämring.

Det är viktigt att hantera de här faktorerna för att förbättra eksemet hos barn. En balanserad och stressfri miljö, måttligt alkoholintag, och god sömn främjar barns välbefinnande.

Brukade make huvudrubrik för källhänvisning

 1. 1177.se: Atopiskt eksem (böjveckseksem)

Prova receptfritt kortison

En lösning för svårt runda eksem hos barn kan vara receptfria kortisonalternativ. Dessa finns som krämer och salvor. Applicera dem direkt på det drabbade området för att minska inflammation och klåda.

Genom att använda kortison i en vecka kan du se förbättringar. Det viktiga är att följa rekommendationerna för applicering och dosering. Dessa finns utskrivna på förpackningen eller så kan en läkare ge dig råd.

För barn under 2 år krävs dock läkarrecept för att använda receptfri kortison. Om ditt barn är i den åldern, kontakta en läkare för råd om alternativa behandlingsvägar.

Undvik att klia på huden

Att inte klia är centralt vid behandlingen av runda eksem. Kliande kan öka klåda och irritation, samt risken för infektion.

En bra metod är att ha kortklippta naglar. Det minskar risken för hudsår vid kliande. Dessutom, använd mjukgörande lotion och applicera den genom att försiktigt klappa eller massera huden.

“Att undvika att klia på huden är kritiskt för att förhindra ökad klåda och eventuell infektion i eksemområdet.”

Genom att låta bli att klia, blir det lättare för eksemet att läka.

Förbättra eksem genom en hälsosam livsstil

Att förbättra runda eksem hos barn handlar också om att undvika saker som kan förvärra det. Stress, för mycket alkohol och dålig sömn kan alla göra eksemet värre.

Genom att hantera stress och se till att alkohol och sömn är i balans, kan du förbättra ditt barns eksem.

Utslag är vanliga hos barn

Utslag och hudförändringar är ofta förekommande hos barn, särskilt under deras tidigaste år. Det varierar mycket i typer och symtom. Viktigt är att notera och agera om klåda eller andra olägenheter stör barnet.

Barn kan drabbas av bältros, vilket är smärtsamt. Det börjar vanligen med en pirrande känsla, ändrar huds färg och kan bli orsak till obehag.

Femte sjukan är en vanlig sjukdom som först ger feber och trötthet. Därefter uppstår ett typiskt utslag på kinderna följt av en spridning över hela kroppen.

Vid keratosis pilaris ser huden knottrig ut. Trots att det kan likna finnar kliar eller gör det inte ont.

Mollusker, små utbuktningar på huden, är vanligt på barns mage, armar och ansikte. De orsakar oftast inget obehag.

Vid mässling får barnet feber följt av ett utslag som börjar i ansiktet. Det är en mycket smittsam sjukdom.

Pityriasis rosea inleds ofta med ett stort utslag och utvecklas sedan till flera mindre. Utslagen kan upplevas klia eller fjälla.

Barn med ringorm kan visa rödaktiga, kliande utslag. Dessa utslag brukar ha en cirkulär form.

Scharlakansfeber ger typiska knappliknande utslag. Sjukdomen kännetecknas ibland av en röd, ”smultrontunga”.

För vissa hudproblem krävs specifik vård. Till exempel så kan facial bältros kräva akutvård.

Att vara alert på barnets hudtillstånd och reagera korrekt är alltid viktigt. Eftersom orsakerna till utslag är många, behöver man vara observant och ta problemen på allvar.

När ska jag söka vård?

För det mesta krävs ingen läkarvård för utslag hos barn. Området att avvakta beror på symtomen och hur barnet mår. Ibland är det ändå nödvändigt att få medicinsk hjälp för barns utslag, särskilt i vissa situationer.

 • Barnet har hög feber
 • Barnet har förändrat sömnmönster
 • Utslagen orsakar mycket klåda eller smärta
 • Utslagen sprider sig snabbt eller försämras

Om ditt barn visar några symtom på listan eller om du känner dig osäker, ring sjukvårdsrådgivningen. De ger dig råd och bedömer situationen över telefon.

Vissa utslag kan signalera seriösa eller smittsamma sjukdomar såsom mässling. Misstänker du en farlig sjukdom, fråga sjukvårdsrådgivningen vad du ska göra. Det kan vara klokt att rådfråga dem innan du tar dig till en vårdcentral.

Att vara uppmärksam på barnets symtom är viktigt. Det hjälper till att säkerställa att vederbörlig vård och behandling ges för utslagen.

Utslag Symtom
Bältros Pirrande och brännande smärta i ett område på huden
Eksem Olika utseende beroende på hudfärg och ålder hos barnet
Femte sjukan Feber och utslag på kinderna som sprider sig till utsidorna på armarna och benen
Mollusker Vanligt förekommande på magen, armarna, ansiktet eller i nacken hos barn och varierar i utseende beroende på hudfärg
Mässling Mycket smittsamt med specifika utslag som börjar i pannan och bakom öronen
Pityriasis rosea Utslag som börjar på ett ställe och sedan sprider sig till mindre utslag på samma område
Ringorm Runda eller ovala utslag som kan klia och fjälla
Scharlakansfeber Utslag som börjar i armhålorna och ljumskarna och sprider sig till armarna, benen och större delen av kroppen

Var observant på barnets utslag och allvarliga symtom. Vid behov, tveka inte att söka vård. Det är viktigt för att få rätt vård och omsorg.

Slutsats

Runda eksem hos barn utgör en utmaning, men det finns flera sätt att både bota och förebygga. Att regelbundet smörja med mjukgörande krämer bevarar hudens fukt och motverkar uttorkning. Vissa ämnen bör undvikas då de kan irritera huden. Det är också nödvändigt att skydda huden från kyla och damm.

För att förhindra ytterligare irritation är det viktigt att undvika svettning och att inte klia på huden. Om utslagen orsakar allvarliga symtom, eller om barnets välbefinnande försämras, bör vården uppsökas. Att följa dessa råd kan effektivt hjälpa till att behandla och lindra eksemen. Tänk på att varje barn är individ, vilket kan kräva anpassad och tålamodskrävande vård.

Klicka här för mer information om hur man hanterar runda eksem hos barn.

FAQ

Vilka behandlingsråd finns det för runda eksem hos barn?

Använd mjukgörande medel regelbundet för att behandla runda eksem hos barn. Det hjälper till att lindra besvären. Se till att huden inte torkar ut och skydda den från skadliga ämnen.Att hålla en bra inomhustemperatur är viktigt. Undvik damm och klä barnet i bekväma, luftiga kläder.

Varför är det viktigt att smörja regelbundet?

Regelbunden smörjning lindrar klåda och bevarar huden intakt. Det skyddar mot irritanter och uttorkning. Det är bra att smörja även när eksembesvären är lugna.

Hur kan jag skydda huden från att torka ut?

Undvik att duscha eller bada för mycket. Använd mild tvål, och smörj sedan in huden. Det hindrar huden från att torka ut.

Hur kan jag skydda mig mot ämnen som kan ge besvär?

Välj tvättmedel och hudprodukter utan parfym för att undvika utslagen. Undvik också ämnen som irriterar huden, som diskmedel och nickel.

Hur påverkar inomhusklimatet och damm eksemet?

En för varm inomhusmiljö kan förvärra eksemet. Därför är det viktigt med rätt temperatur inomhus. Undvik också damm för att minska besvären.

Vilka kläder bör jag använda för att förebygga runda eksem hos barn?

Leta efter kläder i material som andas, som bomull. Undvik kläder av syntet och ull, de kan irritera huden.

Hur ska jag vara försiktig när jag solar med runda eksem?

Sol kan vara bra för eksemet, men sola försiktigt. Använd solskydd och skydda barnet från starkt solljus, speciellt om barnet är litet.

Hur undviker jag att klia på huden?

Håll naglarna korta för att undvika att klia sönder huden. Klappa eller massera huden med lotion istället. Nattetid kan bomullsvantar minska skaderisken.

Vilka faktorer kan förvärra runda eksem hos barn?

Stress, mycket alkohol och lite sömn kan försämra eksemet. Undvik dessa faktorer och leva hälsosamt för att minska utslagen.

Kan jag använda receptfritt kortison för att behandla runda eksem hos mitt barn?

Receptfritt kortison kan vara ett alternativ vid svåra eksem. Använd det i en vecka för att testa. Viktigt att prata med en läkare vid barn under 2 år.

Vad bör jag göra om mitt barn har utslag?

Utslag är vanliga och oftast inget att oroa sig för. Men om de ger mycket besvär eller om barnet också är oroligt, kan vård behövas. Det kan vara tecken på något annat.

När bör jag kontakta vården angående runda eksem hos mitt barn?

Kontakta vården vid misstänkt allvarlig sjukdom. Om eksemutslagen är mycket besvärliga eller om barnet mår dåligt, ta kontakt. Feber och dåligt sömn är signaler.

Vilka behandlings- och förebyggande åtgärder finns det för runda eksem hos barn?

Smörj huden regelbundet för att behandla och förebygga eksem. Undvik faktorer som gör eksemet värre, såsom uttorkning och klåda. Var uppmärksam på barnets eksemutveckling och kontakta en vårdgivare vid behov.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *