Runda Eksem – Orsaker, Symptom & Behandling

Hej där!

Har du sett runda eller ovala fläckar på huden? Du kanske lider av runda eksem, även känt som mynteksem. Jag förstår hur detta kan påverka livet, så jag har skrivit detta. Det täcker allt från orsaker till symtom och behandling av runda eksem.

Viktiga punkter att komma ihåg:

 • Ju mer huden kommer i kontakt med vatten, desto torrare blir den.
 • Undvik dammiga miljöer för att minska besvären av eksem.
 • Material som bomull, bambu eller silke är att föredra för huden vid eksem, då de är mer luftiga och skonsamma.
 • Eksem lindras ofta av solen, men det är viktigt att vara försiktig och undvika att bränna sig.
 • Klåda kan öka risken för infektion i eksemet. Att klia kan ge mer klåda och göra tillståndet värre.
 • Stress, överkonsumtion av alkohol och bristfällig sömn kan förvärra eksem.
 • Kortison är en vanlig behandling vid eksem och kan hjälpa till att minska inflammation och klåda. För barn under 2 år bör man rådfråga en läkare innan kortison används.

I de kommande avsnitten ska vi utforska runda eksem djupare. Du får allt du behöver veta om dess orsaker, symtom och behandlingsalternativ. Låt oss börja vårt viktiga äventyr för att bekämpa runda eksem och återfå en frisk och välmående hud!

Vad är Mynteksem?

Mynteksem, känd som nummulärt eksem, utmärks av runda eller ovala fläckar på huden. Dessa fläckar är oftast 1-3 cm i diameter. Mynteksem kan även kallas diskoid eksem eller nummulär dermatit och är mer vanligt hos personer över 50.

Det förekommer främst på höst och vinter. Orsaken till mynteksem är oklar, men det är troligtvis kopplat till torr hud. Ärftlighet och allergier kan också spela en roll.

Mynteksem sprids inte genom direktkontakt och är inte smittsamt. Det är en typ av eksem som inte är allergisk. Forskare forskar fortfarande på dess exakta orsak.

Bilden nedan visar ett exempel på hur mynteksem kan se ut:

Symtom på mynteksem – nummulärt eksem

Nummulärt eksem, känt som mynteksem, kännetecknas av karakteristiska hudsymtom. Det främsta symptomet är torr hud med runda fläckar, ungefär myntstorlek (1-3 cm i diameter). Dessa fläckar syns oftast på armarnas utsida och benens framsida.

Huden på dessa områden kan vara vätskande och bilda skorpor, och de kliar ofta mycket. Att undvika att klia är viktigt för att förhindra infektion och marknader, särskilt för personer med mörk hud. Mynteksem är vanligare bland män som är över 50 år.

Att skilja nummulärt eksem från andra hudåkommor kan ibland vara en utmaning. När man jämför, leta efter liknande runda fläckar på underbenen, lår, och armar.

Hudförändringar associerade till staseksem inkluderar:

 • Hudatrofi
 • Purpura
 • Hemosiderininlagring

Om några av dessa symtom uppstår, rekommenderas det att söka vård. En professionell bedömning och behandling är viktig.

Behandling vid mynteksem

Mynteksem behandlas genom att huden återfuktas. Det görs bäst genom att undvika för mycket bad och använda milda produkter. Mjukgörande krämer ska också användas regelbundet. Detta minskar torrhet och klåda, vilket förbättrar huden.

Kortisonkräm är ett vanligt val vid mynteksem. Det är en antiinflammatorisk medicin som minskar svullnad och klåda. Det är nödvändigt att följa doktorns anvisningar när man använder kortison. Fel användning kan leda till biverkningar.

Andra alternativ för behandling inkluderar starkare kortison. Detta tillsammans med andra mediciner kan användas för svårare fall. Dessa bidrar till att minska inflammationen och lindra symtomen ordentligt.

Vid tecken på infektion, såsom varbildning, kan antibiotika behövas. Om sådana tecken uppstår, ska du söka vård omedelbart.

Behandlingen för mynteksem varierar beroende på individens behov. Det är viktigt att konsultera en hudläkare för en noggrann diagnos och en plan som passar just dig.

Behandlingsmetod Fördelar Nackdelar
Kortisonkräm Lindrar inflammation och symtom Potentiella biverkningar vid långvarig användning
Mjukgörande krämer Återfuktar och mjukgör huden Kan kräva regelbunden och långvarig användning för effekt
Andra receptbelagda behandlingar Lindrar symtomen vid svårare fall Kan ha biverkningar och kräver läkares övervakning
Antibiotika Behandlar infekterade fläckar Kan ha biverkningar och kräver läkares ordination

När bör jag söka vård för mynteksem?

Det är viktigt att agera om mynteksemens symtom dyker upp eller om din nuvarande behandling inte verkar fungera. Det finns flera tecken som visar när det är klokt att uppsöka vård:

 1. Symtom som förvärras: Mynteksemens fläckar som växer, blir rödare eller mer inflammerade, eller om klådan ökar i styrka, bör du ta som en vink att söka medicinsk hjälp.
 2. Infektion: Om du misstänker en infektion i mynteksemfläckarna, såsom varbildning eller feber, bör du snarast kontakta vården;
 3. Ingen förbättring med egenvård: Ingen lindring trots egenvård som mjukgörande medel och varsam tvätt indikerar ett behov av professionell bedömning.
 4. Barn och gravida kvinnor: Speciell omsorg krävs för mynteksem hos gravida och barn. Det är viktigt att vidta åtgärder för att få optimal vård för detta skörare segment.

Att uppsöka vård ger dig en skräddarsydd behandlingsplan beroende på dina behov. Besök 1177.se för mer info om mynteksem. Där hittar du även kontaktuppgifter till vårdgivare nära dig.

Förebyggande åtgärder för att hantera mynteksem

Det är avgörande att vidta förebyggande åtgärder mot mynteksem. Det hjälper till att förhindra huden från att torka ut och minskar risken för eksemutbrott. Här är några vägledande tips:

Undvik uttorkning av huden

För att hålla huden fri från uttorkning, är det viktigt att inte bada för länge och att undvika för varmt vatten. Välj istället för ljummet vatten och se till att tvätta dig snabbt. Efteråt, gör det till en vana att klappa huden torr i stället för att gnugga den med en handduk.

Använd milda produkter

Om du vill undvika en irriterad, torr hud, använd gärna milda produkter som är utformade för känslig hy. Starka tvättmedel och tvålar kan ha en uttorkande effekt. Satsa i stället på oparfymerade alternativ av tvål och hudvård.

Regelbundet återfukta huden med mjukgörande krämer

Att hålla huden fuktig är nyckeln mot uttorkning. Använd därför mjukgörande kräm regelbundet, speciellt efter bad eller dusch. Välj en kräm som är särskilt framtagen för torr och känslig hud. Detta skyddar din hud och bevarar dess fuktbalans.

Undvik stark sol och använd solskydd

Solen skadar inte enbart huden utan kan även förvärra symtomen av mynteksem. Skydda dig genom att undvika solen under dess mest intensiva timmar och smörj in dig med solskydd. Använd en solskyddscreme för känslig hud och var inte snål med appliceringen.

Undvik ämnen som kan utlösa eksem

Vissa ämnen, som starka tvättmedel och nickel i smycken, kan trigga eksem och öka onödigt lidande. Undvik dessa ämnen för att minska risken för eksemutbrott. Det kan vara en avgörande åtgärd för ditt välbefinnande.

Följ dessa vägledande principer för att minimera eksemrisken. Tänk på att alltid hålla huden fuktig och skyddad från skadliga ämnen. Vid behov av ytterligare råd, se till att kontakta en hudläkare för vägledning skräddarsydd för dig.

Naturliga metoder för att lindra mynteksem

För att minska symtomen av mynteksem, finns det effektiva och naturliga metoder. Dessa metoder inkluderar:

 1. Användning av fuktighetskrämer: Regelbundet applicera mjukgörande krämer på de inflammerade områdena. Det hjälper huden att behålla fukt.
 2. Undvikande av starka tvättmedel: Vid tvätt, använd milda produkter utan hårda kemikalier. Det minskar risken för irritation och torrhet.
 3. Undvikande av stress, alkohol och sömnbrist: För att förbättra tillståndet, undvik dessa faktorer. De kan förvärra symtomen.
 4. Undvik att klia: Kliande kan öka klådan och riskerna för infektion. Använd istället mjukgörande krämer för att mildra obehaget.

Genom att tillämpa dessa metoder kan klådan lindras och symptomen av mynteksem förbättras skonsamt. Det är viktigt att notera att effekterna kan variera mellan individer. Rådgör alltid med en vårdpersonal för skräddarsydda råd och behandlingsplaner.

Läkemedel för behandling av mynteksem

Vid behandling av mynteksem används läkemedel som kortison, antihistamin, och antibiotika. Dessa hjälper till att minska symtomen och förbättra huden.

Kortison är effektivt mot mynteksem. Det appliceras lokalt och minskar inflammation och klåda.

Antihistamin lindrar klåda från mynteksem. Det ger tillfällig lindring och minskar risken att klia, vilket kan förvärra tillståndet.

Antibiotika behövs ibland om infektion uppstår. De kämpar mot bakterier och förhindrar komplikationer.

Det är viktigt att följa läkarens råd angående mynteksem-läkemedel. Följ doseringen och rapportera biverkningar till din vårdgivare.

Läkemedel Användning
Kortison Direkt applicering på drabbade områden för att minska inflammation och klåda.
Antihistamin Reduktion av klåda som är förknippad med mynteksem.
Antibiotika Behandling av infekterade fläckar för att förhindra spridning av infektionen.

Smörjning och skydd av huden vid mynteksem

Att använda rätt smörjningsmetoder är nyckeln till att lindra och skydda huden vid mynteksem. Det är vitalt att införliva mjukgörande krämer för att återfukta huden. Dessa krämer hjälper till att skydda mot uttorkning.

Regelbunden användning av kräm upprätthåller hudens fuktbalans. Detta minskar risken för kliande och irriterad hud.

Välj rätt mjukgörande kräm

Det är viktigt att välja rätt kräm för mynteksem. Krämen bör vara oparfymerad och fri från irriterande ämnen. En kräm utformad speciellt för eksemhud kan vara mer effektiv.

Skin Cure är en kliniskt bevisad eksemkräm från Astion Pharma. Den lindrar klåda och irriterad hud utan kortison. Det är ett utmärkt val för behandling av mynteksem.

Korrekt applicering och smörjningsmetod

Applicera mjukgörande kräm på ren och torr hud. Det är effektivast efter bad eller dusch, när huden är fuktig. Krämen förser då huden med fukt.

Täck de drabbade områdena väl och massera krämen tills den absorberas.

Förebygga uttorkning och skydda huden

Undvik starka tvålar och varmt vatten vid tvätt. Använd milda tvålar som är oparfymerade. Begränsa tiden i badet eller duschen för att inte torka ut huden.

Efter tvättning, smörj huden med mjukgörande kräm. Detta återfuktar och skyddar huden.

Tänk på yttre faktorer

Förutom smörjning, påverkas huden av yttre faktorer. Undvik kläder som skaver och välj istället luftiga material. Vid soligt och varmt väder, använd solskydd för att skydda huden.

Smörjning och skydd är nyckeln för lindring vid mynteksem. Skin Cure från Astion Pharma är en utmärkt kräm. Följ dessa metoder för att förbättra din hudhälsa.

För ytterligare tips, besök Astion Pharmas blogg ”Eksem på benen: Symptom, orsaker och behandling”.

Tips för att hantera mynteksem i hemmiljön

För att mynteksem ska vara lättare att hantera hemma, finns det viktiga saker att tänka på. Bra åtgärder inkluderar att undvika för varmt klimat och damm. Detta minskar symptom och risken för utbrott. Klädval är också betydelsefullt. Genom att bära luftiga, bekväma kläder, minskar risken för hudirritation och svettning.

Sol överexponering kan försämra mynteksem. Det är därför nödvändigt att inte vara i solen för länge och använda solskydd. Genom att förstå och justera dessa faktorer förbättrar man hemmiljön för mynteksem.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tips inte är en ersättning för medicinsk vård. Om symtomen är allvarliga eller om du undrar över behandling, kontakta en hudläkare eller vårdare.

Sammanfattning:

– Undvik för varmt inomhusklimat och dammiga miljöer.

– Klä dig i luftiga och bekväma kläder för att minska hudirritation.

– Undvik överdriven exponering för sol och använd solskydd när det behövs.

– Sök professionell hjälp om symtomen förvärras eller om du har frågor om hanteringen av mynteksem.

Hudvårdstips för att förebygga mynteksem

För att undvika mynteksem, är en god hudvårdsrutin kritisk. Man bör använda milda produkter för huden. Här följer några råd för att förhindra mynteksem:

 1. Använd milda hudvårdsprodukter: Starka tvättmedel och kemikalier kan irritera huden. Välj produkter avsedda för känslig hud.
 2. Återfukta regelbundet: Använd mjukgörande kräm dagligen. Det är särskilt viktigt efter tvättning eller vid torr hud.
 3. Skydda huden mot temperaturändringar: Kallt eller varmt väder kan försämra mynteksem. Klä dig varmt och undvik extrem temperatur.
 4. Undvik stress: Stress påverkar hälsan av vår hud. Hitta sätt att minska stress genom meditation eller liknande metoder.
 5. Håll huden ren och fri från irriterande ämnen: Tvätta huden noggrant och undvik starka rengöringsmedel. Använd inte parfymerade produkter som irriterar.
 6. Växla till bomullskläder: Material som ull eller syntetiskt kan orsaka irritation. Välj kläder i bomull eller andra naturliga fibrer.

Genom dessa tips kan risken för mynteksem minskas. Du kommer att njuta av en frisk och bekväm hud!

När ska man söka vård för mynteksem?

Det är essentiellt att veta när det är rätt att uppsöka vård för mynteksem. Flera scenarier pekar på behovet för medicinsk hjälp:

 1. Utslagen förbättras inte med egenvård: Efter följt egenvårdsråd utan synliga förbättringar måste läkarhjälp sökas för ytterligare bedömning och behandling.
 2. Infektion i utslagen: Inflammerade utslag, utslag som vätskar eller formskorpor indicationer på infektion. Snar vård krävs för att undvika spridning och få riktig terapi.
 3. Osäkerhet om diagnos och behandling: Tvivel kring om diagnos eller terapi är passande bör adresseras. I sådana fall, är det klokt att ta kontakt med läkare eller specialist inom hudsjukdomar.

Vid ovanstående scenarier, language=”sv”> att uppsöka vård är grundläggande för rätt terapi och hantering av mynteksem.

Smörjning av huden för mynteksem

Täta smörjningar med mjukgörande medel står i centrum för mynteksembehandling. De hjälper huden att hålla sig återfuktad och skyddad.

För att effektivt hantera mynteksem är det viktigt att undvika följande faktorer:

 • Använd kallt istället för varmt vatten när du tvättar. Varmt vatten kan torka ut huden mer, vilket ökar obehaget.
 • Välj doftfritt tvättmedel och sköljmedel. Produkter med parfym kan irritera huden och orsaka utslag.
 • När du solar, gör det försiktigt. Solen kan ha en viss terapeutisk effekt, men överskott kan förvärra eksemet.
 • Undvik att klia på utslagen. Kliandet ökar klådan och skapar en större infektionsrisk. Mjukgörande krämer kan hjälpa till att lindra klådan.
 • Arbeta med att sänka din stressnivå, minska din alkoholkonsumtion och sov tillräckligt. Dessa åtgärder kan förhindra att symptomen förvärras.

Med medvetenhet kring vårdbehovet, konsekvent smörjning och undvikande av vissa faktorer, kan mynteksem effektivt hanteras.

Hudläkare och behandling av mynteksem

Ett besök hos en hudläkare ger dig möjlighet till specialiserad vård för mynteksem. En expert kan rekommendera de bästa behandlingarna och skräddarsy en vårdplan. Denna plan tas fram efter att ha analyserat dina specifika problem och symtom.

Vid ditt besök, kommer hudläkaren att noggrant undersöka dina fläckar. De kommer att titta på storlek, form, färg och känsla. Det hjälper till med en korrekt diagnos. Det är även viktigt att identifiera eventuella utlösande faktorer för ditt eksem.

”Hudläkaren kan rekommendera specifika medicinska behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen och minska inflammationen i huden.”

Efter sin analys, kan hudläkaren föreslå medicinska behandlingar. Dessa kan inkludera användning av mediciner för att reducera klåda och inflammation, och krämer för att återfukta huden. Andra läkemedel eller behandlingar kan också inkluderas, beroende på din situation.

Du bör noga följa hudläkarens råd för bäst effekt. Det är viktigt att använda dina mediciner precis enligt anvisningarna. Boka regelbundna uppföljningsbesök för att se hur bra behandlingen fungerar. Eventuella justeringar kan göras vid behov.

Hudläkaren kan också erbjuda tips om hudvård och livsstilsändringar för bättre hantering över tid. Detta inkluderar att undvika skadliga faktorer och upprätthålla en balanserad kost. Att inte klia på fläckar är viktigt för att inte förvärra tillståndet.

Att söka hudläkarens hjälp ger dig det stöd du behöver för att hantera mynteksem. Det är alltid bäst att rådfråga en specialist för en korrekt diagnos och lämplig vård.

Hudläkare och behandling av mynteksem Fördelar
Professionell bedömning En erfaren hudläkare kan ge en noggrann diagnos och bedömning av ditt mynteksem för att fastställa lämplig behandlingsplan.
Individuell vårdplan Hudläkaren kan skapa en individuell vårdplan baserad på dina specifika behov och symtom, som kan inkludera medicinering och hudvårdsråd.
Effektiva behandlingar Hudläkaren kan rekommendera specifika medicinska behandlingar för att lindra symtom och minska inflammation i huden.
Hudvårdsråd Hudläkaren kan ge dig värdefull rådgivning om hudvård och livsstilsförändringar som kan vara fördelaktiga för att hantera ditt mynteksem på lång sikt.

Alternativa behandlingsmetoder för mynteksem

Vissa personer med mynteksem utforskar alternativa behandlingsmetoder utöver de vanliga. Viss forskning indikerar att ämnen såsom aloe vera och tea tree olja kan lindra eksemsymtom. Det är viktigt att först rådgöra med en professionell innan man använder dessa.

Flera alternativa metoder har visat sig hjälpa förbättra hudens hälsa och lindra symtom vid mynteksem. Några exempel inkluderar:

 1. Användning av aloe vera-gel: Aloe vera hjälper till att lugna och minska inflammation vid mynteksem. Använd direkt på huden för att lindra klåda och rodnad.
 2. Tee tree olja: Tee tree olja är känt för sina egenskaper mot bakterier och inflammation. Blanda några droppar med en bärarolja och applicera på eksemodlade områden.
 3. Kamomillte: Kamomill te är känt för sin lugnande effekt på huden. Använd en infusion som kompress på de irriterade partierna.
 4. Havremjöl: Havremjöl är både lugnande och fuktighetsgivande på huden. Blöt tyg i en blandning av havremjöl och vatten och applicera på områden med eksem.
 5. Probiotika: Probiotiska kosttillskott kan balansera tarmfloran och stärka immunförsvaret. Detta kan vara till nytta för de med eksem.

Även om alternativa metoder kan vara hjälpsamma, så bör de aldrig ersätta medicinsk vård. Innan du testar något nytt, se till att först prata med en expert. Detta säkerställer att det är säkert och inte kontraindicerat med dina eventuella andra mediciner eller behandlingar.

Slutsats

Runda eksem, även allmänt kända som mynteksem, framträder som runda eller ovala fläckar på huden. Det är nyckel att upprätthålla hudens fuktbalans och använda passande krämer för att hantera detta tillstånd. Man bör försöka undvika ämnen som kan orsaka eller förvärra eksemet.

Vid mynteksem används ofta kortison och andra mediciner för att minska symtomen. Besök hos vårdpersonal är viktiga i denna process. Medicinsk expertis är nödvändig för att skapa en behandlingsplan som passar individen.

Genom att vidta ovan nämnda åtgärder kan mynteksem kontrolleras effektivt. Tillståndet, även om det är kroniskt, kan hanteras för att förbättra livskvaliteten. Vård och rätt behandlingsstrategi spelar en central roll i detta.

FAQ

Vad är mynteksem (nummulärt eksem)?

Mynteksem är en hudsjukdom som manifesterar i runda eller ovala fläckar på kroppen. Det kallas även diskoid eksem.

Vilka är symtomen på mynteksem?

Torr hud med myntstora fläckar är vanligt vid detta tillstånd, liksom klåda och vätskande utslag. Ibland kan fläckarna bli infekterade, särskilt på mörk hud.

Vilka behandlingar finns för mynteksem?

Behandlingen omfattar ofta mjukgörande krämer och kortison. Det kan också krävas antibiotika och andra läkemedel på recept.

Finns det naturliga metoder för att lindra mynteksem?

Ja, vissa naturliga åtgärder kan vara till hjälp, som att hålla huden fuktig och undvika starka tvättmedel.

Vilka läkemedel används för behandling av mynteksem?

Läkare kan förskriva kortison, antihistaminer och antibiotika mot mynteksem. Dessa läkemedel hjälper till att lindra symtomen.

Vilken roll spelar smörjning och skydd av huden vid mynteksem?

Att smörja huden med mjukgörande krämer är centralt. Det återfuktar och skyddar. Undvik tvål som kan torka ut huden.

Har du några tips för att hantera mynteksem i hemmiljön?

Undvik varmt inomhusklimat och damm. Luftiga kläder kan också hjälpa med hanteringen av mynteksem.

Vilka hudvårdstips rekommenderas för att förebygga mynteksem?

För att undvika mynteksem är det bäst att använda milda, fuktgivande hudprodukter. Starka tvättmedel och kemikalier bör undvikas.

När bör jag söka vård för mynteksem?

Sök vård vid symtom, om egenvård inte hjälper eller om du tvekar om rådande diagnos/behandling.

Vilken roll spelar hudläkare i behandlingen av mynteksem?

Hudläkare kan ge en professionell bedömning och skräddarsydd behandling vid mynteksem.

Finns det alternativa behandlingsmetoder för mynteksem?

Vissa prövar alternativa metoder. Men rådfråga alltid en expert innan du testar egna behandlingar.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *