Tomatallergi Eksem – Symptom och Behandling

Har du någonsin känt en kärlekshistoria med mat? En passion som får ditt hjärta att dansa av glädje och dina smaklökar att jubla? För mig var det tomater. Jag älskade deras saftighet och smaken av solmogna tomater. Men en dag förändrades allt. Min kropp hade utvecklat en allergisk reaktion mot dem, och min kärlek förvandlades till smärta och obehag.

Tomatallergi eksem kastar dig in i en otäck överraskning. Det är som att ditt hjärta brutits, och mat som en gång var njutbar är nu en källa till obehag. Utslag och klåda tar passionens plats. En känslomässig berg- och dalbana som ingen frivilligt hoppar på.

Men du är inte ensam. Många lever med tomatallergi eksem och kämpar varje dag. Att hitta lindring och ordna med sin nya verklighet är en tapper kamp. Det är där denna artikel kommer in. Vi kommer att utforska symtom och behandling av tomatallergi eksem. Förhoppningsvis ger vi lite tröst och kunskap till de som brottas med denna utmaning.

Viktiga lärdomar

 • Tomatallergi eksem är en allergisk reaktion på tomater som kan orsaka utslag och andra hudsymtom.
 • Känn igen symtomen på tomatallergi eksem, inklusive rodnad, klåda och utslag.
 • För att undvika besvär bör man undvika tomater och produkter som innehåller dem.
 • Läkemedel och naturliga lindringar kan bidra till att lindra symtomen vid tomatallergi eksem.
 • Vid misstänkt anafylaxi är det viktigt att kontakta akut sjukvård omedelbart.

Vad är tomatallergi eksem?

Tomatallergi eksem uppstår vid kontakt med tomatproteiner. Denna allergi kan orsaka eksem och hudsymtom. Exponering för tomater, både ätande och hudkontakt, utlöser en immunreaktion.

I Sverige visar studier att 15 procent har matöverkänslighet. Denna allergi kan påverka kroppen negativt, från tarmar till huden och andningsvägar. Viktigt är att vissa livsmedel kan framkalla astma, som fisk och nötter.

Forskning bekräftar att livsstilsval påverkar allergier. Amning ger barn hälsofördelar men minskar inte alltid allergirisk. Pollenallergiker kan reagera på nötter med mun- och svalgklåda.

Det är grunden att känna till allergisymptom. Dessa omfattar eksem, nässelutslag och astma. Allergier kan orsaka allvarliga reaktioner, inklusive chock.

AlfaltTomatallergi orsakar hudproblematik efter tomatkontakt. Vissa barn växer ut vissa allergier, men inte nötallergier.

Livsmedel Symtom
Tomater Eksem, klåda, utslag
Fisk Astmaanfall
Ägg Astmaanfall
Jordnötter Astmaanfall
Komjölk Astmaanfall

Om tomatallergi misstänks, sök läkarvård för diagnos. Behandlingen inkluderar att undvika tomat. Vid milda fall hjälper steroidkrämer. Immunoterapi är möjlig vid allvar.

Orsaker till tomatallergi eksem

Tomatallergi eksem kan uppstå genom en överkänslig reaktion mot tomater. Det finns flera faktorer som kan öka risken för denna reaktion.

Genetik har en betydande roll. Om någon i familjen lider av matallergier, inklusive tomatallergi, ökar sannolikheten för att du också blir allergisk.

Förut exponering för tomater påverkar också risken. Har du haft allergiska reaktioner mot tomater tidigare, ökar chansen att det händer igen.

En nedsatt immunfunktion kan göra dig mer mottaglig. Ett svagt immunsystem kan förvärra reaktioner på tomater och deras proteiner.

Det är därför viktigt att känna till och undvika dessa orsaker vid tomatallergi eksem. Att undvika tomater är bäste sättet att förhindra allergiska reaktioner.

”En ärftlig benägenhet, tidigare exponering för tomater och nedsatt immunfunktion kan alla spela in i utvecklingen av tomatallergi eksem.”

Symptom vid tomatallergi eksem

Tomatallergi eksem orsakar diverse hudrelaterade besvär. När en individ med denna allergi utsätts för tomater, reagerar huden. Rodnad, klåda och utslag är vanliga symptom. Ibland förekommer även svullnad och blåsor.

Symtomen kan vara lätta till svåra och uppstår olika snabbt. För vissa är symtomen direkta. Andra reagerar flera timmar senare.

Det är viktigt att känna igen tecknen för att få rätt diagnos. Om du misstänker tomatallergi eksem, sök vård. En specialist kan hjälpa med undersökning och behandling.

Vanligen märks tomatallergi eksem av hudrodnad, klåda och utslag. Effekterna kan skilja mellan olika individer. Till och med en person kan reagera olika från en exponering till nästa.

Diagnos av tomatallergi eksem

Att fastställa tomatallergi eksem kräver expertis från en hudläkare. Genom att använda skillnader diagnostisk metoder utvärderas symtomen. Ofta används pricktest och blodprov för detta ändamål.

Vid pricktestet sätts tomatextrakt på huden, typiskt på underarmen. För en tomatalergisk person reagerar huden med en lokal reaktion, såsom rodnad eller svullnad. Det tyder på att kroppen reagerar på allergenet.

Blodprov för att mäta allergiantikroppsnivåer kan ge ytterligare indikationer. Dessutom kan ett medicinskt förflutet undersökas för att visa tidigare exponering för tomater och allergisymptom.

Allergitest vid diagnos av tomatallergi eksem

Om allergisymtomen är svåra eller svarsresultaten är oklara kan allergologen rekommendera andra tester. Det inkluderar ett oral provokationstest eller en eliminationsdiet. Det förra innebär att äta små mängder tomater under övervakning för att observera eventuella reaktioner.

En eliminationsdiet innebär att utesluta tomater ur kosten för att se om symtomen förbättras. Återinförande av tomater i kosten kan bekräfta allergidiagnosen om symtomen återkommer.

Tar det vidare kan läkaren hänvisa patienten till en allergispecialist. Där kan en mer djupgående utredning och behandlingsplan skapas.

Symptom vid tomatallergi eksem: Korsallergiska symtom:
– Rodnad – Nässelutslag
– Klåda – Nysningar
– Utslag på huden – Rinnande ögon
– Svullnad – Kliande ögon

Källa: Astma- och Allergilinjen

Behandling av tomatallergi eksem

Personer med tomatallergi eksem måste undvika tomater och tomatprodukter. Att identifiera och eliminera kontakt med tomater är det första steget. Detta minskar symtomen och, viktigast av allt, förhindrar allergiska reaktioner.

Vid mildare besvär kan läkare föreskriva topiska steroidkrämer. Dessa krämer lindrar inflammationen. De appliceras på huden för att minska rodnad och klåda.

I svårare fall kan immunoterapi övervägas. Det innebär gradvis exponering för små mängder av allergenet. Målet är att göra kroppen mindre känslig över tid.

Behandlingen varierar från individ till individ. Rådfråga en specialist för skräddarsydd vård. Följ behandlingsrekommendationerna noga.

Förebyggande åtgärder

Att undvika tomater genom att läsa livsmedelsförpackningar och informera andra i ens omgivning är viktigt.

För svårallergiker är det livsviktigt att alltid ha med sig nödmedicin, som adrenalinpennor.

Slutord

Tomatallergi eksem behandlas genom undvikande och medicinering. Noggrannhet i att undvika tomater leder till ett bättre, friskare liv.

Livsmedel att undvika vid tomatallergi eksem

Vid tomatallergi eksem är det viktigt att vara noga med matvalet. Därför bör du undvika livsmedel som innehåller tomater. Här är livsmedel du bör se upp med:

 • Ketchup
 • Tomatpuré
 • Salsa
 • Torkade tomater

Försiktighet krävs med mat där tomater kan vara en dold ingrediens. Produkter som salladsdressings och snacks kan eventuellt innehålla tomat. Se därför alltid till att granska ingredienserna noga.

Livsmedel Vanligt förekommande produkter
Ketchup Hamburgare, pommes frites
Tomatpuré Pastasåser, pizzasåser
Salsa Tacos, tortillachips
Torkade tomater Pizzor, sallader

Genom att vara medveten om vad du äter, kan du minska risken för allergiska reaktioner. Detta hjälper även till att lindra symtomen ifall de skulle uppstå.

Hitta alternativ

Att ha tomatallergi betyder inte slutet på mångsidig mat. Det finns flera liknande alternativ till tomater. Använd till exempel röda paprikor, morötter eller betor för att få smak och konsistens i dina maträtter.

Naturliga lindringar för tomatallergi eksem

Vissa upplever att vissa naturliga behandlingar kan lindra tomatallergi eksemsymtom. Dessa behandlingar fokuserar på mildring av klåda, utslag och inflammation. De använder naturliga produkter för att ge lindring på ett sätt som inte irriterar huden.

Aloe vera-gel är en känd hjälp vid allergisk eksem. Dess antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att lugna huden. Applicera gelén rikligt på det drabbade området för att minska rodnad och klåda. Den återfuktar och lugnar huden.

Att använda kalla kompresser är en annan naturlig metod som fungerar för vissa. De hjälper till att minska klåda och inflammation. Dessutom ger de en behaglig svalka. Gör en kompress genom att blöta en handduk i kallt vatten och applicera den på huden.

Men kom ihåg att reaktionen kan variera från person till person. Det gäller att vara uppmärksam på hur din kropp svarar på behandlingen. Ta kontakt med en specialist om du inte ser någon förbättring eller om dina symtom blir värre.

Källa:

Denna information är baserad på Capio.se’s artikel om matallergi och Capio.se en ledande svensk hälso- och sjukvårdsföretag.

Referenser:

 1. Capio.se – Matallergi

Matallergi hos barn och vuxna

Matallergi drabbar vanligast barn och kan ibland försvinna med åren. Ungefär 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon form av matöverkänslighet. Många barn växer från sin allergi för vissa livsmedel som komjölk och ägg.

Allergier mot jordnötter och hasselnötter tenderar att vara bestående. För vuxna, allergier mot skaldjur startade i vuxen ålder kan vara svåra att behandla.

Det är viktigt att veta att matallergier kan börja när som helst i livet. Symtom på matöverkänslighet kan vara likartade för både barn och vuxna. Dessa inkluderar astma, snuva, och magproblem.

Andra symtom som eksem och svullnader kan också förekomma. I värsta fall kan det leda till allvarlig chock som kräver akut vård.

Livsmedel Vanligast hos Växer oftast ifrån Vanligtvis bestående Sällan tillfällig
Komjölk Barn
Ägg Barn
Jordnötter Barn och vuxna
Hasselnötter Barn och vuxna
Skaldjur Vuxna

Det är nödvändigt att vara medveten om sina matallergier och agera försiktigt. Att konsultera medicinsk expertis för en korrekt diagnos är vitalt för hantering av matallergier.

Källa: Livsmedelsverket

Korsallergi

Korsallergi uppstår när en allergisk reaktion sker mot ett liknande ämne som ett redan känt allergen. Till exempel kan tomatallergi öka risken för reaktioner mot mat som är botaniskt nära, som potatis och paprika.

Ca 70% av fallen är kopplade till björkpollenallergi. Personer med denna allergi kan reagera på frukter och bär såsom äpplen, päron och körsbär, samt nektariner och kiwi.

Korsallergier kan även vara kopplade till andra allergier. Till exempel, gråboallergi kan ge känslighet mot selleri och morot. Pälsdjursallergi kan leda till reaktioner mot mat, där fläskallergiker kan vara känsliga mot katter.

Ambrosiapollen kan trigga reaktioner mot melon och zucchini. Vid utvecklade korsallergier kan även nötter och kryddor som kummin vara farliga.

Vissa fall av korsallergi kan undvikas. En del personer tål upphettade eller skalade varianter av allergen. Det är unikt för varje individ.

Vid allvarliga reaktioner vid korsallergi, såsom en anafylaktisk chock, sök omedelbart vård. Även milda symtom som klåda i halsen kan vara allvarliga indikationer.

Behandling inkluderar antihistamin eller kortison för att minska reaktionen. I svåra fall överväg allergivaccination. Sök alltid en läkares råd för diagnos och behandling.

Anafylaxi

Anafylaxi är en allvarlig reaktion vid tomatallergi eksem. Det kan vara livshotande. Därför är det nödvändigt att känna till symtomen och agera snabbt.

Symtom på anafylaxi

Typiska symtom på anafylaxi inkluderar:

 • Andningssvårigheter
 • Snabb puls
 • Yrsel
 • Medvetandeförlust

Vid misstanke om anafylaxi är direkt kontakt med akutvården viktig för omedelbar behandling.

”Anafylaxi vid tomatallergi eksem är farligt. Kunskap om symtomen är avgörande för snabb vård.” – Dr. Anna Johansson, allergolog

Diagnos och behandling av anafylaxi

En läkare ställer diagnosen genom att utvärdera symtomen. Användning av adrenalin kan vara nödvändigt. Ytterligare medicinska behandlingar stabiliserar patienten.

Symtom Åtgärd
Andningssvårigheter Administration av adrenalin och syrgas
Snabb puls Monitorering av hjärtfrekvens och behandling av underliggande orsaker
Yrsel Liggande position, intravenös vätsketillförsel
Medvetandeförlust Om nödvändigt, återupplivningsåtgärder enligt första hjälpen

Att behandla anafylaxi kräver sjukvårdsuppsikt och kan behöva fler åtgärder. Det är viktigt att söka medicinsk vård omedelbart vid misstanke om anafylaxi på grund av tomatallergi eksem.

Diagnos och behandling

Diagnos av tomatallergi eksem kräver expertis från en allergolog eller hudspecialist. Dessa experter använder tester för att fastställa och mäta allergins svårighetsgrad.

En vanlig testmetod är pricktestet, där tomatextrakt appliceras på huden för att se reaktionen. Ett positivt resultat indikerar möjlig tomatallergi. Blodprov är ett alternativ, det mäter allergispecifika antikroppar.

Läkaren tar också en detaljerad anamnes för att kartlägga exponeringar för tomater och relaterade symtom. Detta bidrar till att bekräfta misstanken om tomatallergi eksem och utesluter andra förklaringar.

Att undvika tomater och tomatinnehållande livsmedel är det första steget i behandlingen. Det är viktigt att noga kontrollera ingredienser och välja alternativa produkter.

Hudläkare kan även föreskriva steroidkrämer för att minska inflammation och klåda. Dessa krämer används enligt läkarens instruktioner.

För personer med svårare symtom kan alternativa terapier, såsom immunterapi, övervägas. Denna terapi sätter in genom gradvis exponering för allergenet. Målet är att bygga upp kroppens tolerans mot tomatproteinet.

Naturlig lindring

Naturliga metoder kan komplettera medicinsk behandling. Aloe vera-gel, med sina antiinflammatoriska egenskaper, hjälper till att lindra klåda och rodnad.

Kalla kompresser reducerar inflammation och lindrar obehag. En ren trasa doppad i kallt vatten fungerar utmärkt som kompress.

Tabell: Vanliga tester för diagnos av tomatallergi eksem

Test Beskrivning
Pricktest Små mängder tomatextrakt placeras på huden för att observera eventuell reaktion.
Blodprov Nivåer av allergispecifika antikroppar mäts för att bekräfta tomatallergi.
Anamnes Detaljerade frågor om tidigare exponeringar för tomater och relaterade symtom.

Att notera är att behandling och diagnos varierar individuellt. Sök alltid professionell rådgivning för rätt hantering av tomatallergi eksem.

Förebyggande åtgärder

För att undvika tomatallergi eksem är det nödvändigt att vara försiktig. Undvik tomater och dess derivat.

Att noga granska ingrediensförteckningar är vidare kritiskt. Det försäkrar att produkter inte innehåller tomater.

Det är även klokt att informera de i ens omgivning om ens allergi. Det gör att de kan undvika att använda tomater vid din närvaro.

Ha alltid nödmedicin tillgänglig om oavsiktlig exponering eller symptom sker. Adrenalinpennor är särskilt viktiga för allvarliga reaktioner.

Genom dessa åtgärder kan risken för tomatallergi eksem minskas. Obehagliga symptom och hudreaktioner kan vara undvikbara.

Förebyggande åtgärder mot tomat allergi eksem:

 • Undvik tomater och tomaterivat i kosten och livsmedelsprodukter.
 • Läs noggrant ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningar.
 • Informera personer i din omgivning om din allergi för att undvika oavsiktlig exponering.
 • Bär med dig nödmedicin, såsom adrenalinpennor, vid risk för allvarliga reaktioner.

Slutsats

Tomatallergi eksem utgör ett allergentirratutslag och klåda på huden. Det är avgörande att vara avskild från tomater och produkter med dem. Tillvägagångssättet för att tackla detta tillstånd skiftar beroende på allvaret. Vanliga behandlingar inkluderar topiska krämer med steroider eller immunoterapi.

För korrekt diagnos och terapi vid misstänkt tomatallergi eksem, sök en läkares omdöme. En specialiserad allergist eller dermatolog kan genomföra tester och förse dig med anpassade råd. Att utesluta tomater ur din matkorg och informera andra om din allergi är centrala för att undvika besvär.

Tomatallergier, speciellt de som leder till eksem, kan vara hinder i det dagliga livet. Med adekvat mån om undvikande och expertkonsultation, är det dock möjligt att leva bra med denna allergi. Eliminera tomater ur din diet och se till att din behandling är optimerad av en kunnig läkare.

FAQ

Vad är tomatallergi eksem?

Tomatallergi eksem uppstår när kroppen reagerar mot tomats proteiner. Det kan leda till hudutslag och andra problem.

Vilka är orsakerna till tomatallergi eksem?

Tomatallergi eksem beror på att vissa är extra känsliga mot dessa proteiner. En del har en ärftlig benägenhet för matallergier.

Vilka symtom kan uppstå vid tomatallergi eksem?

Utslag, klåda och rodnad är vanliga tecken. En del kan uppleva svullnad och blåsor också.

Hur ställs diagnosen tomatallergi eksem?

En hudläkare kan göra ett pricktest eller blodprov för att se om man är allergisk. De frågar också om tidigare symptom och tomat-exponering.

Vad är behandlingen för tomatallergi eksem?

Att avstå från tomater och deras produkter är huvudsaklig behandling. För milda symtom föreslår läkare ofta steroidkrämer.

Vilka livsmedel bör jag undvika vid tomatallergi eksem?

Undvik tomater, ketchup och andra tomatbaserade produkter. Var försiktig med mat där tomater kan vara dolda.

Finns det naturliga lindringar för tomatallergi eksem?

Vissa upplever lindring med aloe vera-gel eller kalla kompresser. Det kan minska klåda och inflammation.

Kan tomatallergi eksem vara närvarande hos både barn och vuxna?

Många barn lämnar ifrån sig matallergier när de blir äldre. Vuxnas allergier, inklusive mot tomater, kan dock bestå.

Vad är korsallergi och finns det en koppling till tomatallergi?

Korsallergi är när en allergi mot en sak triggar reaktioner mot liknande saker. Vid tomatallergi är risken hög för reaktioner mot tomater, potatis och paprika.

Vad är anafylaxi och vilka är dess symtom?

Anafylaxi är en allvarlig allergisk reaktion som kan vara livshotande. Andningssvårigheter, snabb puls och förlust av medvetande är symtom.

Hur ställs diagnosen och behandlas tomatallergi eksem?

En allergolog eller hudläkare kan göra tester för att ställa diagnosen. Behandling innebär att undvika tomater och ibland använda läkemedel.

Vilka förebyggande åtgärder kan man vidta för att undvika tomatallergi eksem?

För att undvika tomatallergi, se till att inte äta tomater och kolla på matens innehåll. Informera omgivningen och ha med nödmedicin.

Käll-länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *